facebook

У США демонтують пам’ятник главі Російської Америки

Війна з пам’ятниками в США докотилася до статуї першого головного правителя російських поселень в Північній Америці Олександра Баранова, яка останні тридцять років стояла в центральному парку міста Сітка на Алясці.

У США планують демонтувати пам'ятник Баранову. Почуття росіян ...

У середу міська рада розпорядився перенести пам’ятник в музей, оскільки він не подобається активістам, які представляють корінний народ тлінкітов. Вони негативно сприймають роль заїжджого купця, який першим почав освоювати ці землі. До речі, саме місто Сітка, споконвічно – Новоархангельськ, був закладений саме Барановим в 1799 році і згодом став столицею Російської Америки. Церемонія передачі Аляски уряду США відбулася теж тут в 1867 році. З семи членів міськради лише один виступив проти демонтажу монумента. Раніше Координаційна рада організацій російських співвітчизників в США запустив петицію за збереження пам’ятника, під нею поставили підписи майже 6 тисяч осіб. У Ситке є вулиця Баранова, школа імені Баранова і навіть бар, названий на його честь. Нарешті, саме місто розташовується на острові Баранова.

Каргапольскій купець почав будувати тут суду і добувати вугілля, поставив мідеплавильний завод, створив інфраструктуру, а ще познайомив місцевих жителів з православ’ям, яке до цього дня сповідують багато з тлінкітов. При цьому російські поселенці не зазіхали на їхні вірування і мову, що визнають місцеві історики. Та й дозвіл закласти форт Архангела Михайла Баранова отримав від старійшин племен. Відносини чужинців і корінних жителів не були простими. Баранов особисто брав участь у збройних зіткненнях з індіанцями. Причому другий корінний народ, алеути, виступали союзниками росіян. “Так зможемо ми перебувати на цій землі в злагоді та мирі в століттях” – ці слова глави Російської Америки висічені на постаменті пам’ятника, який марно намагався відстояти мер Сітко Гері Пекстон. Він говорив ТАСС, що хотів би залишити все як є.

Джерело.

Close