facebook

Маски не скинуті: Європейські лідери три дні не могли поділити новий бюджет ЄС

Європейські лідери вперше з початку пандемії коронавируса зібралися в Брюсселі. З п’ятниці по неділю глави держав і урядів 27 країн ЄС, одягнені в маски і відмовилися від традиційних рукостискань, намагалися дійти спільної думки про те, яким повинен бути загальний бюджет на 2021-2027 роки, включаючи плани економічного відновлення після пандемії коронавируса.

Йшлося про суму 1,82 трильйона євро. Але по ходу переговорів протиріччя тільки наростали. Вперше подібна зустріч тривала три дні замість належних двох.

Кожен, хто хоч раз бував на самітах ЄС, присвячених майбутньому бюджету, знає, що в ці дні в будівлі “Європа” в центрі Брюсселя немає жодного приміщення, що не заповнено людьми з делегацій держав-членів ЄС, Європарламенту та Єврокомісії. Навіть просторий хол на першому поверсі і всі коридори заставлені столами, стільцями, камерами і штативами – тут розгортають гігантський прес-центр для ЗМІ з країн європейського союзу, а в окремих кабінетах розсаджують журналістів з інших країн світу.

Тим більш вражаюча зміна, яка відбулася через епідемію коронавіруса. На першому за кілька місяців очному саміті – всі попередні з березня проходили в режимі онлайн-конференції – журналістів взагалі не впустили в будівлю, в якому проходять переговори. Їм заборонили ставити традиційні питання входять і виходять з нього главам держав і урядів, залишивши тільки можливість записувати на відео звернення тих, хто сам захоче повідомити щось для ЗМІ. Та й самі делегації держав, які зазвичай нараховують близько 20 членів, в цей раз були скорочені до шести чоловік максимум. Експерти, які, як правило, на ходу перераховують всі домовленості на конкретні суми для своїх країн, залишилися в брюссельських представництвах і зв’язувалися зі своїми делегаціями по інтернету. Рукостискання, в тому числі на рівні лідерів, потрапили під повну заборону. А членів делегацій зобов’язали в ході засідань носити маски та дотримувати 1,5-метрову дистанцію. Для цього переговори перенесли в великий зал, розрахований на 350 осіб, і обладнаний кліматичною технікою, яка забезпечує безперервну подачу свіжого повітря.

А ось по суті того, що відбувається нічого не змінилося. Країни Півночі Європи, які є найбільшими платниками внесків до бюджету Євросоюзу, на чолі з прем’єром Нідерландів Марком Рютте, як і на всіх попередніх самітах, відмовлялися безкорисливо простягнути руку допомоги своїм південним сусідам, найбільше постраждали від коронавируса, таким як Італія та Іспанія. Пропозиція глави Євроради Шарля Мішеля виділити 500 мільярдів у формі безоплатних субсидій, і лише 250 мільярдів у формі кредитів, не влаштували “скупу четвірку” – Голландію, Австрію, Данію і Швецію, до яких на другий день саміту приєдналася Фінляндія. Представники цих країн до останнього запевняли федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, що безоплатна допомога південь Європи змусить усіх європейців розплачуватися по чужих боргах. А кредити мотивують Італію та Іспанію на те, щоб витрачати отримані кошти строго за призначенням – тобто на відновлення економіки. Ця вимога, а також поставлена Марком Рютте умова, що одержувачі європейських грошей повинні будуть погодитися на реформування своїх економік, узгоджене з усіма державами-членами ЄС, завело переговори в глухий кут. У п’ятницю європейські лідери протягом 14 годин проводили переговори в різних форматах, в суботу суперечки йшли весь день, причому, в кінці на переговорах залишилися тільки лідери “скупий четвірки” і Франції з Німеччиною. Журналісти, які чергували у під’їзді до будівлі “Європа” повідомили, що ближче до півночі його покинули оскаженілі впертістю співрозмовники Макрон і Меркель. А кредити мотивують Італію та Іспанію на те, щоб витрачати отримані кошти строго за призначенням – тобто на відновлення економіки.

У неділю вранці канцлер ФРН на вході в “Європу” сказала в камери, що цілком можливо, згоди досягти не вдасться: “Є добра воля, але дуже багато різних позицій”. Справа в тому, що за час переговорів виникли нові проблеми. В ході обговорення безпосередньо бюджету на 2021-2027 роки спікер Європарламенту Давид Сассоли зажадав, щоб повномасштабний доступ до загальноєвропейських грошей був відкритий лише тим країнам, які дотримуються правових та демократичних норм Євросоюзу.

“Ми повинні створити механізм, який гарантуватиме повагу наших цінностей. ЄС – це не банкомат”, – гарячкував Сассоли. Проти такого заходу негайно виступили Польща і Угорщина, яких Брюссель звинувачує в порушенні принципів правової держави Євросоюзу. Причому в Угорської делегації не виключили, що, якщо такий пункт буде вписаний в бюджет, то країна накладе вето на прийняття всього документа.

Саміт ЄС закінчився ввечері в неділю, і показав головне: ті країни, які платять більше всіх, втомилися від порожніх розмов про солідарність, від розбіжностей з країнами Східної Європи, від відсутності економічних реформ на півдні Європи, і не вірять ні тим, ні іншим.

Джерело.

Close