facebook

Відправляють у “табори”: у Чехії масово затримують українських заробітчан

Українців, які нелегально потрапляють в країни ЄС, масово затримують через порушення міграційного законодавства, яке посилили через коронавірус.

Закордоння: Чехія - країна замків, пива, аеропортів та автомобілів ...

 

Про це ТСН розповіли в посольстві України в Чехії.

Їх при цьому відправляють у спеціальні пункти “Балкова”, “Бєла Єзова” та “Вишні Лготи”. Там зараз перебуває близько 170 осіб.

Усіх цих людей затримали через те, що вони перетнули чеський кордон біометрії без дозволу на проживання чи окремих видів чеських віз.

Тепер наших громадян протягом найближчих 14 днів мають повернути в Україну.

Одна із українок, яку у Чехії затримала поліція і помістила у “табір”, розповіла: представники українського консульства відмовилися допомагати громадянам України, а в таких чеських “таборах” нібито “утримують тисячі українців”.

“Історія моїх рідних, які їхали в Чехію на заробітки, розпочалася 6 липня. Вони виїхали з України. На угорському кордоні їх без проблем пропустили. Вони мали при собі чеську позванку і тест на COVID-19. Але в Празі їх зупинила поліція і повезла в дільницю. Звідти їм дали право на один дзвінок. Так я дізналася, де вони знаходяться. 10 липня я знайшла своїх рідних в таборі “Бела Езова”. Їх там утримують вже 9 днів. Ніхто не знає, коли їх відпустять. Там їм зробили тест (на коронавірус, – ред.) і він показав негативний результат. Кожен день їхнього перебування коштує 250 крон плюс тест до 2000 грн. При поверненні в Україну вони змушені будуть все оплатити”, – зазначила Мар’яна.

Вона також додала, що так званий табір, де знаходяться її родичі, відвідував український консул, але допомоги нібито не надав.

“У Чеській Республіці є 4 таких табори, скоріше вони нагадують в’язниці, де у кожного своя камера і один телефонний апарат на всіх. Там тисячі українців, яким ніхто не допомагає. Мої рідні отримали депортацію, але все одно їх утримують. Ми найняли адвоката в допомогу. У ніяких новинах не показують незаконне утримання українців”, – підкреслила жінка.

У свою чергу, в посольстві України запевнили, що тримають ситуацію на контролі і стежать за тим, щоб права громадян не порушували.

Більшості українців, які порушили міграційний режим Чехії, буде заборонений в’їзд в країни ЄС протягом 1 року.

Джерело.

Close