facebook

Ізраїльський вірусолог про пандемію COVID-19

Кореспондент “РГ” поговорив з відомим ізраїльським вірусологом доктором Реувеном Купріяновим, який багато років працював військовим лікарем і дослідником в медико-біологічних лабораторіях різних наукових центрів.

Віруси залишаються загадкою природи?

Реувен Купріянов: Цивілізація не раз стикалася з епідеміями і пандеміями, які забирали мільйони життів. Вимирали не тільки від чуми, холери, віспи, кору і дизентерії. “Іспанка”, що лютувала в світі в 1918-1920 роках, ймовірно, поставила рекорд по смертності: померли понад 50 млн осіб. Але “іспанка” – безсумнівний грип, викликаний, бактериофагом. А ось природа вірусу COVID-19, що викликає респіраторний синдром, схожий на грип, не ясна.

Віруси оживають, тільки потрапляючи в живу клітину. Інакше кажучи, вони – органічні молекули, завжди готові проявити себе, наприклад, в бактерії. Щоб пізнати віруси, необхідно проникнути в глибинні життєві процеси. Ближче всіх до розуміння природи вірусу підійшов американець Пол Берг, лауреат Нобелівської премії з хімії в 1980 році. Його найважливішим досягненням була розробка методу синтезу нової рекомбінантної, тобто гібридної молекули ДНК з фрагментів молекул ДНК двох різних видів.

Ці дослідження Берга в середині 60-х років минулого століття викликали протести багатьох вчених, стривожених небезпекою зловживань технікою синтезу нових, не зустрічаються в природних умовах, вірусів. І відповідно непередбачуваністю реакції на них людського організму. Берг переключився на досліди з опухолеродним мавпячим вірусом S-40. У 1974 році він підтримав пропозицію оголосити мораторій на дослідження, які могли б стати платформою синтезу нових вірусів. Показово, що саме Пол Берг очолив Міжнародну конференцію вчених, покликаних дати всебічну етичну оцінку рекомбінантним експериментів.

Але пізніше наукова громадськість усвідомила преувеличенность побоювань, і Берг продовжив дослідження?

Реувен Купріянов: Все-таки в дещо іншому аспекті. Він синтезував інтерферон – захисний білок, що виробляється клітинами в організмі ссавців і птахів у відповідь на зараження їх вірусами, провів важливі дослідження гормонів росту. Пандемія коронавируса цілком порівнянна з аварією на Чорнобильській атомній станції. Увага до подібних енергетичних агрегатів посилилося в усьому світі, але повного їх демонтажу ніхто не вимагає.

Пандемія COVID-19 завершиться з появою вакцини?

Реувен Купріянов: Знаєте, чума в середні століття і “іспанка” на початку 20-х років завершилися досить несподівано. Можна сказати самі по собі, бо про застосування в той час високоефективних ліків і вакцин говорити не доводиться. Віруси постійно мутують. Така їхня природа. Мабуть, їх мутації проходять “нейтральні” фази, коли вони стають безпечними. Коронавірус – це сімейство вірусів, що включає два підродини. На сьогоднішній день виявлено 40 видів коронавірусів, включаючи CОVID-19. І всі вони будуть нескінченно мутувати. Їх епідеміологічна небезпека обов’язково призупиниться.

У зв’язку з цим слід звернути особливу увагу на праці геніального російського вченого, чудового поета і художника Олександра Чижевського, який в першій половині минулого століття заснував новий науковий напрям в біофізики – геліобіологія, що досліджує вплив активності Сонця на земні організми. Важливо відзначити, що саме він довів зв’язок епідемій з періодичної діяльністю Сонця. Чижевський встановив зв’язок між загальною смертністю населення і 11-річним циклом сонячної активності. Фактично мова йде про виявлення вченим динаміки живої і неживої природи в її космічному вимірі. Віруси, як прикордонні об’єкти, тобто живі тільки після потрапляння в клітину, згідно Чижевського, “пульсують” по сонячному часу космічних годин.

Національний інформаційно-аналітичний центр по боротьбі з коронавірусів при розвідуправлінні ЦАХАЛу (Армії оборони Ізраїлю) опублікував звіт, в якому попереджає про накочування другу хвилю хвороби.

Реувен Купріянов: Проблемою підйому, досягнення, так званого, “плато” і зменшення кількості хворих займаються фахівці з математичного моделювання. Сьогодні з кожних чотирьох нових вірусів три – зоотоніческіе, тобто вони передаються людині від тварин. Іноді всього лише один інфікований Homo Sapiens може спровокувати ланцюгову реакцію і призвести до епідемії.

Як лікар вірусолог мушу зауважити, що при інфекційних захворюваннях спостерігається нерідко бурхливе зростання хворих. Це і визначає поняття епідемії і пандемії. Що ж стосується різкого падіння кількості хворих, то подібне практично неможливо. Точніше, воно могло б мати місце тільки за однієї умови: та чи інша країна при епідемії, а при пандемії всі країни, зуміли б швидко налаштувати всі санітарні служби на оптимальний режим роботи. Одночасно майже 100 відсотків населення стало б дотримуватися всіх гігієнічних норм. І навіть в цьому випадку сплески в окремих державах, містах, районах повністю уникнути не можна.

Наведу приклад з добре знайомої мені епідемією лихоманки Ебола. Розпочата в квітні 2014 року майже одночасно в Демократичній республіці Конго (ДРК), Гвінеї, Ліберії, Сенегалі, Сьєрра-Леоне, Малі, вона докотилася до США, Великобританії, Іспанії та Італії. У 2014 – 2015 роки жертвами стали понад 11 тисяч осіб. Лихоманка повернулася в ДРК травнем 2017-го: за три місяці померло чотири людини. Але вірус виявився досить підступним. І в травні 2018 го він повернувся знову ж в ДРК, убивши понад дві тисячі осіб.

Мене вразило спорадичне збільшення смертності: у 2014-2015 рр. – 41%, в 2017р. – 50%, в 2018 р – 66%. Поза всяким сумнівом, вірус мутував і пристосовувався протистояти тим симтоматичним препаратам, якими лікували цю лихоманку. Але ж хвороба “замкнулася” тільки в одній країні. Мабуть, в цій країні населення менше уваги приділяла гігієнічним нормам. Сплески вірусних інфекцій в будь-якому випадку придушуються медико-санітарними заходами. Тим більше що сьогодні створені потужні маски з використанням наночастинок оксиду цинку.

Несподіване питання: у вас адже сибірські гени? Вірно?

Реувен Купріянов: Так, мій дід і бабуся по батьківській лінії – уродженці Іркутської області. В кінці позаминулого століття вони, російські селяни, що належали до громади суботників, інакше кажучи, иудействующих, переїхали на Святу землю. А по материнській лінії – все “Сабри”, тобто уродженці Ізраїлю. Хоча не виключені кавказькі та іранські корені. Відповідно, моє здоров’я – сибірсько-кавказько-близькосхідне. Але Коронавірусу про ці факти знати не обов’язково.

Джерело.

Close