facebook

В Україні 36 тисяч зайвих вчителів: у Мінфіні сказали навіть не чекати на надбавки

В Україні нараховують 36 тисяч зайвих вчителів і потрібно оптимізувати загальну кількість та за рахунок цього збільшити зарплату тим, хто залишиться працювати. Про це в інтерв’ю “Главком” розповів заступник міністра фінансів Роман Ермоличев.

Школа, фото YouTube

Він стверджує, що з 90-х років кількість учнів зменшилась вдвічі, а вчителів – ні. Зараз за його твердженням в школах дуже багато пенсіонерів, тому що у них дуже маленька пенсія.

Ермоличев вважає найкращою оптимізацією української освіти звільнення педагогів похилого віку, щоб дати можливість платити молодим фахівцям більшу зарплату.
Крім того, він вважає, що потрібно оптимізувати мережу шкіл в Україні. При цьому у нього немає чіткого плану, адже кожен район і місто – специфічні.

“Як там оптимізувати мережу? Там можна зробити дороги, не можна запустити шкільний автобус. А є, наприклад, Чернігівщина, де село від села розташоване на 50 км. Можна оптимізувати тут? Ти ж не будеш возити дітей за 50 км”, – продовжує заступник міністра фінансів.
Роман Ермоличев каже, що з першого вересня підвищення заробітної плати вчителям не буде, оскільки в Україні бюджетний і навчальний роки не збігаються.

“Тому, відповідно, з 1 вересня нічого не зміниться: ні зарплати, ні в чому, тому що бюджет розрахований з 1 січня по 31 грудня. Якщо буде прийнято рішення про підвищення мінімальних зарплат, це буде комплексне рішення, яке торкнеться всіх бюджетників, в тому числі вчителів”, – каже чиновник.

Джерело.

Close