facebook

Пропаганда «з нуля»

Поки в Україні обговорюють, який варіант святкування  Дня Незалежності був кращим, окупанти не  відпочивають. Машина пропаганди там працює на повну потужність. Цього разу «сводкі ат апалчєнцев» розповідають нам по страшних націоналістів-заколотників та запланований на ці дні державний переворот.

Отже, по порядку. «Украинские националисты, так называемые волонтеры и симпатизирующие радикалам военнослужащие украинской армии продолжают «накачивать» Украину оружием и боеприпасами из зоны Операции объединенных сил», – каже нам прес-служба доблесних «ополченців». Джерелом інформації окупанти вказують дані своєї «розвідки». Та чи є хоч якісь підстави для такої «дези»? Відповідь очевидна – немає. Протягом останнього місяця в інформаційному просторі України не було жодних повідомлень про виявлення схронів зі зброєю чи перехоплення контрабанди військового призначення. Невеликі сховки зі зброєю та боєприпасами справді виявляли – неподалік лінії фронту. І належали такі «схованки» окупантам, про що свідчить і відповідне маркування на зброї. Отже, вердикт – придумана з повітря дезінформація. Навіть не маніпуляція даними – російські пропагандисти просто видумали все.

Йдемо далі. «И здесь следует вспомнить заявление украинского депутата от «Оппозиционной платформы — За жизнь» Ильи Кивы, который накануне заявил о подготовке экс-президентом страны Петром Порошенко государственного переворота в конце августа. Для этих целей, по информации Кивы, Порошенко намерен использовать националистические организации. Отметим, что именно националисты зачастую являются организаторами контрабанды оружия из зоны конфликта», – пишуть нам росіяни. Тут джерелом інформації є народний депутат Ілля Кива. Так, це той самий нардеп, який робив дивні рухи руками у себе між ногами під час засідання парламенту. Той самий нардеп, який обіцяв відрізати голову пересічній людині за її зауваження. І той самий «успішний бізнесмен», який заробляє мільйони від здачі в оренду жомової ями. Російські пропагандисти акцентують увагу на партійну приналежність Ківи – «Опозиційну платформу «За життя». Орієнтація цього політичного утворення виключно проросійська, а очолює її кум Путіна Віктор Медведчук. Що цікаво, до співпраці з Медведчуком Ківа очолював Соціалістичну партію, а ще до того – організацію «Правого Сектора» (!) у Полтавській області. Як мінявся світогляд Ківи в залежності від політичної кон’юктури нагадувати не потрібно. Тепер ця людина заявляє про «підготовку Петром Порошенком державного перевороту». Ківа – не перший і не останній, кому маряться такі речі. Новини про «порошенківський переворот» час від часу з’являються відколи в Україні змінилася влада. Чи є підстави вірити їм? Ні. І знову ж таки, в цьому повідомленні фігурують «злісні націоналісти». Цікаво, чи хтось бачив їх, окрім самих росіян?

«На днях, согласно разведданным Народной милиции ДНР, при попытке вывоза партии оружия и боеприпасов из зоны ООС оперативники СБУ задержали группу радикально настроенных военных из 79-й десантно-штурмовой бригады ВСУ. Донецкая разведка приводит информацию о том, что все изъятое у десантников «добро» было спланировано к использованию во время силовых протестных акций против нынешнего политического режима Украины. Изъятый арсенал с точки зрения отработки лишь одной группы контрабандистов более чем внушителен — десятки гранат РГД-5, РГО, РГД-7, десятки мин осколочных направленного действия МОН-50, тысячи патронов, взрывчатка и электродетонаторы», – пишуть нам окупанти. І знову ж – брехня від початку і до кінця. Навіть, якби правоохоронці дійсно провели таке затримання, вони при всьому бажанні не змогли б приховати про це інформацію – надто великий резонанс і надто вже допитливі українські журналісти. Натомість, жодної інформації про такі речі в Україні не з’являлося уже кілька років.

Підіб’ємо підсумки – якісна пропаганда ґрунтуються на частково достовірній інформації. Нею маніпулюють і подають аудиторії під потрібним кутом. Росіяни ж навіть не намагаються старатися і просто вигадують якісь факти, подаючи їх за чисту монету. Тож будьте пильні, зберігайте спокій і завжди перевіряйте інформацію!

 

Джерела:

https://www.radiosvoboda.org/a/news-sbu-dnr-terakt/30768195.html

https://vk.com/wall-57424472_279123

Close