facebook

“Від 200 до 1500 гривень”: батьків у школах обклали новими поборами, за що тепер деруть гроші

З початком навчального року почалися і нові збори коштів для “різноманітних” потреб у школах.

Як розповіла співзасновниця громадської організації «Батьки SOS» Олена Парфьонова, місячна сума поборів у школах може доходити до 1500 гривень, повідомляє УНІАН.

До типових зборів грошей на ремонти, привітання з Днем вчителя, зошити, підручники, охорону, цього року додався пакет «на боротьбу з коронавірусом». Тепер за рахунок батьків намагаються купляти антисептики, серветки, рукавичи і навіть паперові рушники.

Суми поборів дуже різняться у школах і класах, так це може бути від 200 гривень до 1000-1500 гривень.

“Навіть під час карантину були навчальні заклади, які продовжували збирати кошти, придумуючи якісь дурниці про те, на що вони потрібні. Це дуже болюче питання. Ми постійно чуємо: це потрібно для ваших дітей «або»школа помре без грошей батьків”. Але вона жива”, – розповідає громадська активістка.

За підсумками опитування батьків у Києві в 2017 і 2018 роках виявилося, що в цілому вони щорічно платять 2,5 млрд грн на рік.

«У сільській місцевості батьки несуть до школи продукти. Це жахає, коли батькам кажуть: “не передбачені гроші на харчування. Принесіть хліб і два відра картоплі”. У нас ХХІ століття, але в сільській місцевості, якесь середньовіччя. І враховуючи, що в сільській місцевості розташовано 62% українських шкіл, це катастрофа», – додає Олена Парфьонова.

Джерело.

Close