facebook

Від кіно до роботів: Китай оптимізує структуру торгівлі послугами

У Китайському національному конференц-центрі в Пекіні з 4 по 9 вересня відбулася Китайська міжнародна ярмарка торгівлі послугами-2020. Глобальна торгівля послугами сьогодні стикається з безпрецедентними викликами, так як епідемія COVID-19 як і раніше поширюється по всьому світу.

На цьому тлі Китай продовжує розширювати відкритість у сфері торгівлі послугами і вживає заходів, що підтримують високоякісний зростання цієї сфери. Подібні заходи КНР не тільки роблять життя народу більш різноманітною, а й демонструють непохитну впевненість і рішучість країни в розширенні відкритості зовнішньому світу.

“Можливість дивитися високоякісні вітчизняні та іноземні фільми і театральні вистави недалеко від будинку робить повсякденне життя кожного яскравіше”, – поділилася думкою жінка яка служить в одному з пекінських банків Чен Юй. Нещодавно жінка разом з друзями відвідала покази кількох зарубіжних фільмів і отримала велике задоволення від перегляду.

Віце-президент китайської кінокомпанії Alibaba Pictures Хе Мі зазначив, що з підвищенням рівня життя у людей витрати на культуру і розваги збільшуються. Просування високоякісних зарубіжних фільмів і театральних вистав в Китаї, з одного боку, може збільшити пропозицію на внутрішньому ринку культури і краще задовольнити духовні і культурні потреби населення, з іншого – сприяє розвитку ринкової конкуренції та модернізації відповідних галузей в країні.

Імпорт якісних зарубіжних фільмів і театральних вистав – лише один з видів торгівлі послугами. У складеному ООН та іншими міжнародними організаціями “Керівництві по статистиці міжнародної торгівлі послугами” є 12 основних категорій, серед яких транспортні та логістичні послуги, будівельні послуги, фінансові послуги, в тому числі страхування, телекомунікаційні, комп’ютерні та інформаційні послуги. Також до сфери послуг відносять використання інтелектуальної власності, послуги в сфері культури і відпочинку, технічне обслуговування та ремонт, переробку товарів та інші ділові та державні послуги.

“Масштаб імпорту та експорту послуг Китаю продовжує розширюватися, і вже шість років поспіль країна зберігає другу позицію в світі, що зміцнює її статус великої торгуючої послугами держави. У 2019 обсяг торгівлі послугами КНР склав 785 мільярдів доларів”, – розповів директор департаменту торгівлі послугами науково-дослідного інституту міжнародної торгівлі та економічного співробітництва при Міністерстві комерції Китаю Лі Цзюнь. За його словами, через спалах епідемії коронавіруса обмежується транскордонне переміщення людей, що завдає величезного удару по імпорту та експорту туристичних послуг в усьому світі.

Згідно з даними Міністерства комерції Китаю, обсяг імпорту та експорту туристичних послуг КНР в першому півріччі цього року склав 82 мільярди доларів, знизившись на 42,9 відсотка в порівнянні з аналогічним показником минулого року. Падіння цього показника стало основним чинником, який призвів до скорочення торгівлі послугами в Китаї в першому півріччі. Без урахування туристичних послуг імпорт і експорт китайських послуг збільшилися на 2,1 відсотка.

“Стрімкий розвиток торгівлі послугами ще краще відповідає прагненню людей до кращого життя”, – підкреслив Лі Цзюнь. За його словами, розвиток торгівлі послугами тісно пов’язане з життям кожної простої людини. Відкриття зовнішнього світу таких галузей, як освіта, туризм і медичне обслуговування, може дати людям більше можливостей вибору високоякісних послуг. Торгівля виробничими послугами, такими як комп’ютерні телекомунікації, також здатна безперервно підвищувати ефективність суспільного виробництва.

“Я навіть не очікувала, що ми зможемо отримувати найсучасніше закордонне лікування, не виїжджаючи зі своєї країни”, – поділилася пацієнтка Чжан Юе з відділення хірургічної онкології лікарні “хенду” в пілотній зоні міжнародного медичного туризму Лечен в місті Боао на острові Хайнань.

З моменту свого створення пілотна зона Лечен постійно оптимізує протоколи діагностики та лікування, а також прискорює імпорт міжнародних інноваційних лікарських препаратів і обладнання, дозволяючи жителям всієї країни користуватися передовими міжнародними інноваційними медичними послугами. Сьогодні в пілотній зоні Лечен є 100 видів нових протипухлинних препаратів і ліків від рідкісних захворювань, а також 11 видів міжнародних інноваційних медичних апаратів, що надійшли в продаж за кордоном менше року тому.

Біля входу в Музей науки і техніки Китаю сервісний робот-вимірювач температури Cruzr компанії UBTECH Robotics виробляє безконтактне вимірювання температури у кожного відвідувача. Cruzr також володіє багатими знаннями в області мови тіла і такими мультимодальними сенсорними функціями, як письмовий введення, мова, зорове сприйняття, рух і розпізнання навколишнього середовища. Завдяки цьому він може повноцінно взаємодіяти з людьми.

За словами представника UBTECH Robotics, Cruzr вже з’явився за кордоном і почав активно обслуговувати зарубіжних клієнтів. Робот уже застосовується в Бельгії, Південній Кореї, Японії, Руанді та інших країнах, відіграючи важливу роль у відновленні роботи лікарень, торгових центрів, аеропортів, шкіл і організацій зі сфери міського управління.

Зростає не тільки масштаб, а й постійно оптимізується структура китайської торгівлі послугами. У першому півріччі цього року імпорт і експорт наукомістких послуг Китаю досяг 142,83 мільярда доларів, збільшившись на 9,2 відсотка в річному вираженні. Це становить 43,7 відсотка від загального обсягу імпорту і експорту послуг і збільшилися на 9,6 відсотка в річному вираженні.

Як повідомило Міністерство комерції КНР, у другому півріччі Китай продовжить активно поглиблювати реформи в сфері послуг – зокрема, просувати будівництво пілотних зон для інноваційного розвитку торгівлі послугами і зразкових міст в секторі аутсорсингу послуг, розширювати експортні бази спеціальних видів послуг і сприяти якісному розвитку торгівлі послугами. Відомство також має намір поглиблювати і розширювати відкритість, прискорювати складання загальнодержавної версії негативного переліку транскордонної торгівлі послугами. Планується прискорювати інновації та розвивати нові сфери торгівлі послугами, зокрема цифрову торгівлю і онлайн-виставки. КНР усіма силами прагне до підвищення якості та ефективності торгівлі послугами.

Джерело.

Close