facebook

В Україні почнуть працювати над вакциною від Covid-19: в НАН озвучили терміни і проблеми

Фінансування інститути досі не отримали.

В Україні почнуть створювати власну вакцину проти Covid-19. Перші прототипи можуть з’явитися за два-чотири місяці.

Державні гранти на розробку вакцини проти коронавірусу виграли одразу два вітчизняні інститути, пишуть Вести.

Львівський Інститут біології клітини отримав від Національного фонду досліджень великий грант — близько 10 млн грн, а Інститут біохімії отримав менший грант — 3 млн грн. Про це розповів академік-секретар Відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН України, директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко.

Реального фінансування інститути поки не отримали.

“На сьогоднішній день ми не отримали жодної копійки. Але дуже сподіваємося, що нам все-таки заплатять, тому що робити таку роботу без грошей неможливо”, — зазначив Комісаренко.

За його словами, в Україні одночасно планують почати роботу одразу над декількома типами прототипів вакцин. Зокрема, Інститут біології клітини буде робити лише один тип вакцини. Інститут біохімії займеться двома або трьома типами препаратів, заснованих на різних принципах.

“Один прототип ми хочемо зробити за принципом того, який був створений у Великобританії в Оксфорді спільно з англо-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca. Вони використовують аденовірус шимпанзе і вводять в нього матричну РНК, яка несе інформацію про структуру протеїну вірусу, проти якого повинні вироблятися антитіла, що блокують розвиток вірусного процесу. Тобто ми хочемо створити два або три прототипи і подивитися, який з них буде найбільш ефективним”, — розповів Комісаренко.

Навіть якщо все піде добре і дослідники отримають ефективні прототипи вакцини, щоби зрозуміти, чи дійсно вона працює, її потрібно буде випробувати і масштабувати.

“Для створення прототипу вакцини потрібно два-чотири місяці. А потім чекає довгий шлях випробувань. Спочатку доклінічні дослідження, потім клінічні. У нашій країні проводити клінічні дослідження вкрай важко”, – зазначив він.

Провести випробування можна і за кордоном, але коштує це дуже дорого. Співробітник НАН додав, що навіть, якщо в Україні і створять вакцину – це буде лише прототип.

“Якщо ми хочемо, щоби вона впроваджувалася в Україні, нам потрібно буде створити десятки мільйонів доз. Хто нам їх зробить? Хто правильно впровадить цю технологію? І хто профінансує? Наприклад, Інститут молекулярної біології та генетики НАН України створив дуже хорошу діагностику. Я маю на увазі тести ПЛР на виявлення РНК-вірусів. Ну то що? Президент видав указ 13 березня про те, що ця діагностика повинна бути впроваджена і профінансована урядом. Але нічого подібного… Жодної копійки не було виділено. А Україна тим часом купує ПЛР-тести у невідомих фірм, а не у державної установи НАН, де працюють кращі фахівці”, – резюмував Комісаренко.

Джерело.

Close