facebook

Учені дали прогноз розвитку пандемії коронавірусу на п’ять років

Учені з Прінстонського університету США склали чотири сценарії розвитку пандемії коронавірусу на найближчі п’ять років.

Коронавірус. Джерело: ілюстрація

Автори роботи вважають, що найважливішим чинником, що стримує поширення COVID-19, стане формування колективного імунітету. Прогноз опублікували в журналі Science.

Дослідники намагалися врахувати в сценаріях пандемії всі відомі на сьогодні факти про вірус, зокрема ймовірність повторного зараження, перебіг хвороби та її наслідки.

У перших двох сценаріях розглядається, як розвиватиметься ситуація з коронавірусом у світі без вакцинації. За найоптимістичнішим з них, природний імунітет зберігається довше, що затримає наступні спалахи інфекції.

Згідно з двома іншими, які враховують вакцинацію, щеплення від COVID-19 забезпечить тільки частковий захист, але навіть у цьому випадку воно відіграватиме важливу роль у динаміці й контролі зараження. Завдяки вакцині знизяться спалахи коронавірусної інфекції і число важких випадків хвороби.

“Велика частина обговорень, пов’язаних із розвитком COVID-19, до цього була зосереджена на наслідках сезонних і нефармацевтичних заходів, таких як носіння масок і фізичне дистанціювання. У короткостроковій перспективі і під час активної фази пандемії ці заходи – ключові, що визначають важкість захворювання. Однак так, як ми дивимося в майбутнє, найважливішим чинником стає імунітет”, – зазначив автор роботи Чаді Саад-Рой.

Вік, наявність хронічних захворювань, на думку вчених, у майбутньому також не відіграватимуть вирішальну роль.

Інша авторка дослідження, Керолайн Вагнер, доцентка кафедри біоінженерії з Університету Макгілла в Канаді, помітила, що поки невідомо, якими будуть сила або тривалість природного імунітету до SARS-CoV-2 або потенційної вакцини. За її словами, важливо з’ясувати, чи можливо повторне зараження і чи здатна імунна відповідь людини зупинити передачу інфекції іншим. Відповіді на ці питання дозволять спрогнозувати і впливати на динаміку майбутніх спалахів коронавірусу.

 

Джерело.

Close