facebook

Українські вчені можуть створити вакцину від коронавірусу: генетик дала детальні пояснення

Українські вчені здатні розробити вакцину від коронавірусу і бути затребуваними на світовому ринку, якщо отримуватимуть належне фінансування від держави.

Українські вчені можуть створити вакцину від коронавірусу

“Дуже добре, що в Україні зайнялися розробкою вакцини. Це перший етап. Сама розробка – складний процес, який займає не один рік, і не два. Може тривати 5-6 років і складається з багатьох етапів. Україна займатиметься першим – самою розробкою вакцини. Вірю, що при належному фінансуванні у нас все вийде”, – запевнила Півень.

За її словами, українські науковці будуть конкурентноспроможними і зможуть пропонувати свої послуги в розробці вакцин на майбутнє. Бо коронавірус – це не єдиний вірус, з яким люди стикнуться надалі.

“Буде дуже добре, якщо Україна матиме свої лабораторії і групи і зможе задовольняти внутрішні потреби. Не варто недооцінювати українську науку. Нам сто років насаджували тезу, що українці другий сорт. Це не так, і в нас, і в медицини, науки є дуже великий потенціал, який державі варто підтримувати фінансово”, – підсумувала Півень.

Нагадаємо, що нині у світі на фінальній стадії дослідження перебуває лише одна вакцина шведсько-британської компанії, яку розробляють у партнерстві з Оксфордським університетом. В разі успішних випробувань, вона може бути готовою до кінця цього року.

“Випробовують чимало препаратів і теоретично котрийсь із них буде ефективним. Незрозуміло, як довго зберігатиметься імунітет. Якщо зникатиме через 3-4 місяці, то цінність такої вакцини невелика. І про це ми дізнаємося не раніше наступного року. Надія є, але є і багато сумнівів”, – уточнив OBOZREVATEL американський біолог по розробці вакцин Костянтин Чумаков.

Джерело.

Close