facebook

З жовтня в Україні перестають приймати частину грошей: від чого потрібно позбутися

З 1 жовтня в Україні перестають бути платіжним засобом монети номіналом 25 копійок і банкноти гривні зразків до 2003 року.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України. Надалі ці гроші будуть повністю вилучені з обігу.

Також НБУ буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривні зразка 1996 року. Їх замінять на монети зразка 2018 року.

Відзначимо, за відсутності монет номіналом 25 копійок при готівкових розрахунках можуть застосовуватися правила округлення загальних (в чеку) сум розрахунків готівкою за товари, роботи або послуги (до сум, кратних 10 копійкам).

В НБУ додали, що з 1 жовтня ці гроші не будуть приймати в розрахунках готівкою за товари і послуги, а Національний банк вилучить їх з готівкового обігу. Повторимо, з 1 жовтня всі магазини, ресторани, сфера побуту повинні припинити їх приймати. Залишки монет і банкнот – до 16 жовтня потрібно здати в каси банків України для зарахування на рахунки.

Українці зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок і старі банкноти, введені в обіг до 2003 року, на монети і банкноти інших номіналів і зразків протягом наступних трьох років:

у всіх українських банках – протягом одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021-го включно;
в Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – протягом трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 включно.

Джерело.

Close