facebook

Пенсійна катастрофа: хто і коли залишиться без виплат

Пенсії в Україні можуть перестати виплачувати вже через 15 років. Відповідну заяву напередодні зробив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, у всьому винна погана демографічна ситуація – співвідношення працюючих до пенсіонерів стане критичним, а підняти податки Кабмін не може.

Чи справді в катастрофі винна тільки демографічна ситуація, на це питання спробували відповісти журналісти «Країни». У матеріалі видання перераховуються і інші більш вагомі причини.

Українці – старіюча нація, народжуваність у нас дійсно катастрофічно падає. Одночасно з цим не дуже швидко зростає тривалість життя. Згідно з прогнозами ВООЗ, в 2020 році очікувана тривалість життя в Україні складе 72,35 року. При цьому великі ризики померти від раку, цукрового діабету та хронічних респіраторних хвороб.

«Армія пенсіонерів не збільшується настільки швидко, що працюючі громадяни вже не в змозі її утримувати. Більш того, вона зменшується. За даними Пенсійного фонду, в 2014 році в Україні налічувалося 13,5 млн пенсіонерів, в 2017 – 11,9 млн, Зрозуміло, що таке різке зниження армії пенсіонерів пішло за рахунок Криму та Донбасу. Але і після цього списки пенсіонерів продовжують скорочуватися. Станом на 1 січня 2020 року пенсіонерів в Україні 11,3 млн, тобто, за три роки – мінус 600 тисяч чоловік », – йдеться в статті.

Економіст Олексій Кущ впевнений, що в майбутньому пенсіонерів стане ще менше:

«Щоб отримувати пенсії, потрібно буде пред’явити страховий стаж – 35 років. Але приплив радянських пенсіонерів до 2025-2030 року вичерпається, а заробити так стаж при незалежній Україні було складно, так як спостерігалися провали в 90-х роках, при кризах 2008, 2014-2015 років, коли багато людей якщо і працювали, то без оформлення ».

Тобто, люди не будуть отримувати пенсії або стануть отримувати мінімальні виплати по «об’єктивних» причин – немає потрібного стажу.

Більш істотні фактори, які призвели до пенсійної катастрофи, високий рівень трудової міграції та низькі зарплати (низькі податки і відрахування з них).

За оціночними даними, за кордоном працює до 5-8 млн українців і в найближчі роки ця цифра навряд чи зменшиться.

З робочими місцями перспективи теж не найоптимістичніші.

«Структура вітчизняної економіки за останні роки змінилася таким чином, що країна скотилася до аграрно-сировинної моделі. А при такій структурі високооплачувані робочі місця не створюються. Та й взагалі робочих місць мало », – пояснив економіст Віктор Скаршевський.

І це і є головна проблема через яку пенсії дійсно скоро неможливо буде платити.

«Якщо розібратися, у нас вже йдуть проблеми з пенсіями. Постійно зростає дефіцит ПФ, який погашається з бюджету. Тобто, частина пенсій – це вже не настільки пенсії, скільки соціальна бюджетна допомога. Скажімо, цього року плановий дефіцит ПФ – 202 млрд гривень, але буде і позаплановий – близько 20 млрд. Уже зараз ПФ позичає у Держказначейства гроші на виплати пенсій, і погашати борги йому складно. Тому йде накопичення заборгованості. Якщо в кінці літа на становила прядка 17 млрд, то зараз вже близько 20 млрд. У проекті бюджету на наступний рік дефіцит ПФ закладений на рівні 203,2 млрд, але, швидше за все, буде ще додаткова дірка до 40 млрд, яку доведеться перекривати з бюджету », – каже Скаршевський.

Що стосується накопичувальної системи пенсій, то, за словами Олексія Куща, накопичити на пенсії зможуть ті, кому зараз менше 30 років. А ті, хто старше 35 років, будуть змушені або відкладати багато, або до пенсії зможуть накопичити копійки.

Так, наприклад, якщо людина буде платити внесок із зарплати в 5000 гривень, то за рік набіжить близько 1800 гривень (за умови, що ви платите 1%, а роботодавець – 2%), а за 10 років -18 тисяч гривень. Тобто, українці, які почнуть відкладати на пенсію в 35 років, і будуть отримувати доплати ще 20 років на заслуженому відпочинку, можуть розраховувати лише на додаткові 187,5 гривень на місяць. А ті, хто почне накопичувати в 50 років – на 70 гривень в місяць.

Щоб вийти на додаткову пенсію хоча б в 1,5 тисячі гривень на місяць, потрібно отримувати зарплату до 50 тисяч гривень і збирати не менше 20 років. Але коли в Україні будуть такі зарплати – неясно. Та й відрахування постійно повинні рости – потрібно відкладати по кілька тисяч гривень на місяць, тільки в цьому випадку можна буде отримувати пенсію, на яку реально хоча б вижити.

Як повідомляла раніше прес-служба Комітету Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, в Україні очікуються проблеми з виплатами пенсій вже до кінця 2020 року. Це пов’язано з дефіцитом Пенсійного фонду, оскільки заборгованість по сплаті ЄСВ в нього вже становить 20,5 мільярдів гривень.

Джерело.

Close