facebook

Науковці виявили дивну властивість коронавірусу

Вірус може проникати до ЦНС через блукаючий нерв, який пов’язує мозок з цілим рядом органів, включаючи легені, кишківник і носогорло.

Коронавірус 2020 став найбільшим випробуванням людства за останні 100 років. Світова наука намагається досконально вивчити коронавірус і знайти його слабке місце. Нове дослідження показало, що у понад половини пацієнтів, які померли від Covid-19, вірус виявляється в тканинах мозку: це свідчить про його високу здатність проникати в центральну нервову систему.

Про це сказано в статті в журналі Lancet Neurology.

За інформацією, команда професора Університетської клініки Гамбург-Еппендорф Маркуса Глатцеля (Markus Glatzel) під час розтину пацієнтів, які померли від Covid-19, дізналася, що у половини з них вірус був виявлений в центральній нервовій системі.

За словами науковців, це свідчить про його високу здатність проникати в центральну нервову систему. Разом з тим патологічні зміни тут не надто великі.

Дослідники провели аутопсію 43 пацієнтам гамбурзьких клінік, які померли від Covid-19 у березні-квітні 2020 року, їхній середній вік 76 років. Відзначається, що майже у всіх (93 відсотки) інфекція розвинулася на тлі наявних хронічних хвороб — як правило, серцево-судинної і респіраторної систем. 74 відсотки померли в лікарнях, причиною смерті лікарі назвали вірусну пневмонію, викликану Covid-19.

Під час розтину і аналізу тканин центральної нервової системи вірусна РНК або вірусні білки виділялися у 53 відсотків загиблих, а у восьми вдалося ідентифікувати і білки, і РНК. Сліди SARS-CoV-2 виявилися в клітинах стовбура мозку і нейронах, що відходять від нього.

Мабуть, вірус може проникати в ЦНС через блукаючий нерв, який пов’язує мозок з низкою органів, включаючи легені, кишківник і носогорло.

Джерело.

Close