facebook

Хвороба без пояснень

Американська компанія зупинила випробування вакцини від COVID-19.

Американська Johnson & Johnson вимушено призупинила клінічні випробування своєї вакцини від коронавіруса через “незрозумілу” хворобу учасника. Тестування триватиме лише після того, як група незалежних експертів разом з фахівцями фірми проведуть розслідування і з’ясують, що трапилося з добровольцем і чи пов’язано погіршення його самопочуття із застосуванням препарату. Про стан учасника випробувань, дійшли вже до третьої фази, компанія розповідати відмовилася через нестачу інформації і міркувань конфіденційності.

Раніше на третій фазі випробувань спіткнулася вакцина британсько-шведської AstraZeneca. Через “несприятливі симптоми” у одного з добровольців тестування двічі призупиняли. У перший раз у пацієнта спочатку була підозра на поперечний мієліт, але після фахівці діагностували розсіяний склероз, заявили, що захворювання ніяк не пов’язане з вакциною, і дозволили продовжити випробування. Вдруге мова теж зайшла про поперечний мієліт, і хоча в самій компанії офіційно цей діагноз не підтверджували, різні ЗМІ з посиланням на анонімні джерела писали, що розробники знову зіткнулися саме з цим захворюванням. В результаті випробування препарату, які були припинені по всьому світу, продовжилися тільки у Великобританії.

Тим часом політичні чвари навколо вакцин загрожують підірвати довіру до них і, відповідно, поставити під сумнів їх ефективність в боротьбі з пандемією COVID-19 ще до того, як препарати підуть в маси. У США, як показав свіже опитування компанії Gallup, всього 50 відсотків американців готові зробити щеплення від COVID-19 – хоча ще в серпні її збиралися зробити 61 відсоток громадян. Схожі настрої і в Великобританії, де в опитуванні Університетського коледжу Лондона тільки 49 відсотків висловили готовність до вакцинації.

Джерело.

Close