facebook

“Back in the USSR”: чи чекати школам повернення до десяти років навчання

До чого може призвести програма десятирічного навчання, розмірковує Лілія Гриневич. Наразі у сфері освіти залишається актуальним питання про те, скільки років повинно тривати шкільне навчання.(Портал Всеосвіта).

25 жовтня, у день місцевих виборів, Президент України проводитиме всеукраїнське опитування, що стосуватиметься медицини, школи та парламенту. Зокрема, до нього можуть включити й питання про “10-ти або 12-ти річне навчання у школі”. Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала проректорка Київського університету імені Бориса Грінченка Лілія Гриневич:

За словами позаштатного радника глави ОП Михайла Подоляка, якщо 80 % суспільства обере “десятирічку”, то саме це має визначати нашу освітню стратегію.

Ексміністерка повідомляє, що упродовж кількох останніх десятиліть тривалість шкільної освіти збільшувалась:

12-річна або 13-річна повна загальна середня освіта є у всіх цивілізованих країнах світу, і вони вкладають безліч ресурсів для зростання якості людського капіталу.

Пані Гриневич вважає, що від якості освіти залежить здатність людини до критичного і творчого мислення, її професійна самореалізація, ухвалення відповідальних рішень та культурне самовизначення. Також якість освіти впливає на суспільні стосунки та якість життя в країні.

На території Європи 11-річна повна загальна середня освіта залишилася тільки в Україні, Росії та Білорусі. Реформа НУШ з 2027 року передбачає поступовий перехід до трирічної профільної старшої школи. Заклади освіти зможуть поглиблено вивчати предмети, які потрібні та є суголосними здібностям учнів, формувати важливі м’які навички й компетентності,- зазначає ексміністерка.

Лілія Гриневич наголошує на тому, що серед «освітніх інновацій» чинної влади є питання про повернення до 10-річки та припущення, що значна частина виборців цю пропозицію підтримає.

Які підводні камені програми 10-річного навчання?

Економія коштів. Від 11-річної школи віднімають рік навчання, а отже – скорочують вчителів та кошти на їхню заробітну плату.

Із середньою освітою молодь буде змушена здобувати вищу освіту в Україні та працювати тут. На базі 10-річного навчання людина не зможе вступити до жодного університету в цивілізованій країні. Це і буде стимулом залишатися в країні та не їздити за кордон, а якщо вже їхати, то тільки для некваліфікованої роботи.

Неосвіченими людьми легше маніпулювати, годувати їх фантазіями та пустими обіцянками.

Це, мабуть, і є план влади, як зробити нашу країну унікальною у світі. Адже про збільшення тривалості шкільного навчання та інвестування в освіту майбутніх поколінь свідчить цивілізаційна історія людства й досвід успішних країн, – зазначає Лілія Гриневич.

Джерело.

Close