facebook

Пообіцяв повернути Крим та послав незгодних до Росії: головні меседжі щорічного звернення Зеленського

20 жовтня, президент України Володимир Зеленський виступив зі щорічним зверненням до українців з трибуни Верховної Ради, де розповів про проблеми з коронавірусом і ситуацію з окупованими територіями.

Відзначимо, що під час виступу Зеленський особливо підкреслив, що має намір повернути довіру громадян до держави та її інститутів.

«І до речі, це (народовладдя – Ред.) проблема не тільки України, а й багатьох інших держав. Тому різні інструменти народовладдя і прямої демократії з’являються дедалі активніше. Є багато успішних прикладів їх використання: у Швейцарії, у Канаді, в Ірландії», – говорив Зеленський.

Водночас із залу парламенту хтось викрикнув «у Росії!». На що Зеленський відповів: «Їдьте до Росії, якщо вам там подобається».

Про коронавірус
Свій виступ Зеленський почав із ситуації щодо COVID-19 в Україні. Він сказав, що весняні карантинні заходи були вимушені, оскільки у держави не було резервів для боротьби з пандемією. За його словами, ситуацію з коронавірусом вдалося виправити.

«Ми обговорили з партнерами поставку в Україну вакцини від COVID-19, як тільки вона з’явиться«, – акцентував він.

Також Зеленський підкреслив, що медиками, які борються з COVID-19, до 300% підвищили заробітні плати.

«Ми швидко подолали дефіцит у медичних установах і на ринку. Спочатку – організували постачання з Китаю та Південної Кореї. Маски, тести, дезінфектори, костюми, апарати ШВЛ. Згодом – розгорнули і налагодили масштабне власне виробництво», – відзвітував президент.

Про Донбас
Щодо Донбасу Зеленський заявив, що за його каденції почався рух до миру. Президент зазначив, що відбувся обмін полоненими і реальне припинення вогню. Також він додав, що за час перемир’я на фронті трапилася тільки «одна бойова втрата».

«Сьогодні режим тиші триває 86-й день поспіль – найтриваліший період за роки війни. Ідеальний він? Ні. Чи є порушення? Так. Є спроби його зірвати? Безумовно. Але треба визнати – кількість пострілів істотно зменшилася», – додав він.

У своєму зверненні гарант вказав, що «Україна бореться за молодь на Донбасі та в Криму«. Він підкреслив, що абітурієнтів з тимчасово окупованих територій почали приймати на навчання в українські виші безкоштовно. Також був запущений телеканал «Дом», що мовить на непідконтрольні території.

Ще гарант порушив питання про надання Донбасу вільної економічної зони.

«Щоб зробити таким регіон, який найбільше постраждав від російської агресії, потрібні особливі економічні умови. Нам потрібна стратегія розвитку економіки Донецької та Луганської областей, що включає в себе податкові та митні преференції, страхування військово-політичних ризиків для інвесторів, арбітраж за міжнародними стандартами. Робота над нею вже розпочалася», – пояснив Зеленський.

Про Крим
Для вирішення питання окупації півострова Зеленський анонсував створення «Кримської платформи«.

«Ми шукаємо нові дієві способи для повернення Криму. Ми запускаємо для цього «Кримську платформу. Це координація міжнародних зусиль для захисту прав кримчан та деокупації півострова. Я вже предметно обговорив цю ініціативу з представниками Європейського Союзу, Великої Британії, Канади, Туреччини та іншими. Багато хто висловив готовність приєднатися та брати в ній активну участь», – пояснив він.

Зеленський підкреслив, що головними пріоритетами для нього є встановлення миру на Донбасі та звільнення Криму від окупації.

«Мир на Донбасі та деоккупація Криму. Мої ключові пріоритети. На жаль, на порядку денному «нормандського» формату ніколи не було питання Криму. Але воно було, є й буде завжди в нашому порядку денному«, – пообіцяв Зеленський.

«Ми будуємо нові і зручні КПВВ, зокрема і на кордоні з Кримом. Надважливо, яку Україну бачать наші громадяни, перетинаючи тимчасовий кордон. Ми робимо все, щоб вони бачили її освітленою, асфальтованою та комфортною», – сказав президент.

Про економічний стан

Зеленський в зверненні зазначив, що в сфері економіки йому вдалося досягти певних висот.

«Ми ліквідували монополію «Укрспирту» та вивели цю галузь із тіні. По всій країні закрито тисячі підпільних казино. Ухвалено закон про легалізацію грального бізнесу. У перспективі збільшити надходження в казну майже у вісім разів. Те, що роками було в тіні, вже з наступного року, з першими ліцензіями, має принести до бюджету п’ять мільярдів гривень. Закрито майже тисячу нелегальних заправок. Зокрема завдяки цьому офіційні мережі АЗС знизили ціни на бензин», – розповів гарант.

Він вказав, що Нацбанк знизив облікову ставку з 17% до рекордних 6%, що дасть можливість брати іпотеку на житло під 10 і менше відсотків.

«Мінімальну заробітну плату збільшено до 5 тисяч гривень. У січні 2021 року вона становитиме 6 тисяч, а в липні – 6,5 тисячі. Відбулася індексація пенсій і збільшення пенсій громадянам похилого віку», – зазначив Зеленський.

Президент додав, що Україна буде продовжувати співпрацю з МВФ, а також будуть брати кредити у Світового банку.

«А ще – чіткий меседж: безвізовому режиму України з Європою нічого не загрожує. Хто б вам що не говорив. Це стосується і співпраці з МВФ, яке ми продовжуємо. Так само, як зі Світовим банком та ЄБРР», – сказав глава держави.

Крім того, Зеленський пообіцяв, що незабаром покажуть стратегію розвитку України до 2030 року.

«Давайте перестанемо міряти розвиток України політичними каденціями. Всім нам потрібно чітке бачення – куди і чому повинна рухатися наша економіка до 2030 року. Знаю, що така робота велася урядом. Тому разом з результатами аудиту держави очікуємо і презентації розвитку економічних векторів України до 2030 року», – додав він.

Про ринок землі
Особливо президент виділив вдалий запуск ринку землі. З його слів, через багаторічний саботаж цього питання держава втратила 5 мільйонів гектарів сільгоспземель.

«Ми зробили українців повноцінними власниками землі. Зробили реформу саме для людей. Право купівлі отримають тільки українці. Є обмеження максимальної площі у власність одній особі та пільгові умови українським фермерам», – повідомив Зеленський.

Він додав, що місцеве самоврядування отримає у власність понад два мільйони гектарів землі.

Про корупцію
З трибуни Ради Зеленський заявив, що незадоволений роботою правоохоронних органів у частині боротьби з корупцією.

«У моїй програмі написано – не боротьба з корупцією, а перемога над нею. Є підозра, що правоохоронні органи не дочитали до кінця і сприймають як завдання лише першу частину – «не боротьба з корупцією», – сказав український лідер.

Він назвав роботу правоохоронних органів самообманом та ілюзією, оскільки українці не бачать результатів їх роботи.

«Я незадоволений роботою правоохоронних органів щодо протидії корупції. Я не маю права втручатися в їхню роботу, але маю право оцінити цю роботу. Моя оцінка – незадовільна», – обурювався президент.

Про армію
У зверненні президент особливо акцентував, що в 2020 році бюджет на армію став найбільшим в історії України.

«У 202 році ми не скоротимо кошти на армію. Я не дозволю цього зробити. Як мінімум, вони будуть на рівні цього року. Тобто більш 117 млрд гривень», – запевнив він.

Також Зеленський повідомив, що Конгрес США затвердив військову допомогу Україні на суму 250 млн доларів.

«У Великобританії ми підписали угоду на 1,25 млрд фунтів стерлінгів для військово-морського флоту України. Ми отримали і очікуємо додаткові швидкісні катери класу «Айленд». Спільно з Туреччиною ми будемо виробляти корвети, двигуни і військові дрони, розвивати системи ППО», – вказав він.

Головнокомандувач також розповів, що в Україні почалося виготовлення новітніх зразків озброєння, таких як комплекс управління артилерійського дивізіону «Оболонь-А» і мінометний комплекс «Барс». Ще триває модернізація фрегата «Гетьман Сагайдачний» та підготовка до випробувань десантних катерів «Кентавр». Прийнято на озброєння протикорабельну крилату ракету «Нептун».

Крім того, в Україні починається будівництво двох державних військово-морських баз для захисту чорноморського регіону.

«Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями. Ми перевели Генштаб на типову структуру держав – членів НАТО. Успішно провели спільні навчання «Репід Трайдент», – резюмував він.

Про політичну ситуацію

Президент Зеленський з трибуни ВР особливо підкреслив, що в Україні буде повна широта народовладдя.

«Люди повинні впливати на актуальні питання і для свого регіону, і для всієї країни. Робити це раз в тиждень, місяць або рік. Скільки потрібно… Я обіцяв почати з себе. Було багато спроб, і за каденції жодного президента не був ухвалено закон про імпічмент. Ми це зробили. І я сам цей закон ініціював», – сказав він.

Глава України зазначив, що було знято депутатську недоторканність, введено кримінальну відповідальність за «кнопкодавство» і штрафи за прогули в Раді.

«Ми позбавили державного фінансування ті партії, які не потрапляють у Раду. Ми ухвалили Виборчий кодекс із відкритими списками і ліквідували «мажоритарку». Відбулося повне оновлення влади та перезавантаження політичної системи. Сьогодні в Україні немає жодного чиновника, який думає, що він недоторканий або «вічний». Не важливо – голова облдержадміністрації, генеральний прокурор або прем’єр-міністр. Немає результату – немає тебе на цій посаді», – підсумував він.

Далі пропонуємо ознайомитися з повним текстом звернення президента:

Далі пропонуємо ознайомитися з повним текстом звернення президента:

Джерело.

Close