facebook

З України вивели 25 млрд доларів – Нацбанк

З України за три роки було виведено понад 8,5 млрд доларів дивідендів нерезидентами, а ще $ 1,6 млрд нерезиденти отримали як відсотки по прямих інвестиціях.


Про це заявив глава Ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook.

Надходження прямих іноземних інвестицій без реінвестованого доходів за цей період склали $ 5,1 млрд.
«При цьому, як показав аналіз цих фінансових потоків, близько 4/5 дивідендів на користь нерезидентів було виплачено в низькоподаткові юрисдикції, серед яких виділяються Кіпр і Нідерланди», – написав він.
Чиновник підкреслив, що 2/3 негарантованих довгострокових позик українським компаніям були надані резидентами Кіпру, Нідерландів і Британських Віргінських островів.
«Що свідчить про зв’язаність сторін цих операцій і спрямованість цих операцій на розмивання податкової бази і виведення прибутку за кордон», – упевнений Данилишин.

Що стосується портфельних інвестицій, то виплата відсотків державним (облігації внутрішньої та зовнішньої позики) і приватним сектором склала за період 2017 – 2 кварталу 2020 року понад 6,4 млрд доларів.
«Таким чином, тільки за останні 3,5 року вимивання капіталу з України на користь зовнішніх кредиторів перевищила 25 мільярдів доларів США!» – заявив глава Ради НБУ.

Джерело.

Close