facebook

Пенсіонерів можуть позбавити права на житло, але видати памперси і кнопки безпеки: що задумали в Кабміні

Кабінет міністрів має намір розглянути законопроект про внесення змін до законів про соціальний захист людей похилого віку. Ознайомитися з самим документом можна, перейшовши за посиланням.

Про зміни та пільги пише «Країна». Видання підкреслює, чиновники хочуть уточнити сам термін «літні особи».

Якщо проект приймуть, в Україні буде відразу кілька категорій українців у віці:

особи передпенсійного віку, яким залишилося два роки до пенсії.
особи похилого віку (з 60 років, без прив’язки до пенсійного віку, як зараз)
особи старечого віку (від 75 до 90 років)
довгожителі (старше 90 років)
Для різних категорій прописані різні пільги. Для осіб передпенсійного віку преференцій не багато. Прописано їх право на пошук роботи через службу зайнятості, а також перекваліфікацію. У разі втрати роботи українці можуть зареєструватися на біржі і отримувати допомогу, однак допомогу вони будуть отримувати «замість пенсії» (діюча формулювання – до моменту настання пенсійного віку і отримання пенсії за віком).
Автор матеріалу зазначає, «незрозуміло, чи будуть такі виплати тимчасовими, поки людина не досягне пенсійного віку, або ж постійними, адже останньому випадку людям можуть просто урізати зміст, так як соціальна допомога далеко не завжди дотягує до розміру пенсії за віком». Для осіб похилого, старечого віку і довгожителів передбачені такі пільги:
– соціальні послуги, в тому числі, за рахунок залучення недержавних організацій (їм будуть компенсувати витрати з бюджету)
– для ветеранів праці – безкоштовні рецептурні препарати, які призначить лікар
– для цієї ж категорії громадян – звільнення від комуналки (в межах норм споживання, затверджених Кабміном) і абонплати за стаціонарні телефон. Останні дві пільги, відзначає видання, є і зараз, їх інакше сформулювали.
– для ветеранів праці – право на безкоштовний капремонт квартири або будинку. Ця норма – теж діюча. Але в новому проекті є нюанс. Зараз такий ремонт проводиться відповідно до Положення про систему технічного обслуговування, ремонту і реконструкції житлових будинків, але, якщо законопроект приймуть, порядок проведення таких безкоштовних ремонтів ще повинен прописати Кабмін. Тобто, поки неясно, що в ньому буде. А так як в Україні вимагають капремонту десятки якщо не сотні тисяч багатоповерхівок і приватних будинків, не виключено, що чиновники творчо відкоригують норми його проведення, тим більше, безкоштовно.
– право на помічника, який буде представляти інтереси літньої людини, в тому числі, майнові. Ця пільга поширюється тільки на осіб, які потребують стороннього догляду
– покупка товарів і продуктів харчування за зниженими цінами на ярмарках, у виїзних магазинах тощо. Але такі програми – на розсуд місцевої влади і з урахуванням «фінансових можливостей місцевих бюджетів». Тобто, чи будуть вони працювати на практиці – не факт.
– право на «кнопку безпеки». Це спеціальної пристрій, за допомогою якого людина може оперативно викликати підмогу (зокрема, «Швидку допомогу»). Такі «кнопки» будуть видаватися в разі потреби, але обов’язково при втраті рухової активності, важких хворобах і ін. За розрахунками Мінсоцполітики, на «кнопки безпеки» і бюджету додатково знадобиться 20 млн гривень (по 800 гривень за штуку) і ще 45 млн на рік – на технічну підтримаю приладів.
– компенсації на покупку памперсів і пелюшок лежачим старим. На памперси Мінсоцполітики запросило 365 млн гривень, на пелюшки – 182,5 млн.
– пільгові ціни на квитки в кінотеатри, театри, виставкові зали та музеї. Всі витрати, знову-таки, – на місцевих бюджетах. За їх рішенням можуть бути визначені окремі дні для безкоштовного відвідування музеїв.
При цьому найвитратніші для бюджету статті пропонується скасувати.
По-перше, пропонується прибрати з чинного законодавства пункт про першочергове право ветеранів праці на позики під забудову або на покупку житла, дачної ділянки та ін.
По-друге, ветеранів праці хочуть позбавити права на першочергове отримання «місцевих будівельних матеріалів на будівництво або капремонт житла ».
Також літнім українцям обіцяють сприяння у продовженні активного способу життя. Місцева влада може зобов’язати створювати спеціальні програми для туризму, відпочинку та творчості наших старих.
Як повідомлялося раніше, в цьому році в зв’язку з карантином і епідеміологічним зонуванням в Україні змінилися правила призначення субсидій.

Джерело.

Close