facebook

В Україні можна зареєструвати новонародженого онлайн

З початку року в Україні працює сервіс «єМалятко», який об’єднує послуги, пов’язані з народженням дитини. Сервіс доступний у пологових будинках, Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) та відділах Державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).


Про це повідомили на сайті ЛОДА.

Зараз молоді батьки можуть зареєструвати дитину та оформити свідоцтво про її народження онлайн – «єМалятко» тепер доступний у застосунку «Дія».

Головна перевага переходу «єМалятко» в онлайн – це економія часу та сил батьків. У Мінцифри підрахували, що раніше для отримання послуг, пов’язаних із народження дитини, потрібно було здійснити 11 візитів до державних установ та зібрати 37 різних документів. Зараз заповнення онлайн-заяви займає 15-20 хвилин.

«єМалятко» об’єднує державні послуги, дві з них обов’язкові, інші – доступні на вибір.

Серед базових – отримання свідотства про народження дитини та визначення походження дитини (якщо батьки не перебувають у шлюбі).

Послуги на вибір:

призначення допомоги при народженні. Розмір допомоги становить 41 280 грн: 10 320 грн виплачуються одноразово, решта суми — по 860 грн щомісячно протягом трьох років;
реєстрація в державному реєстрі фізичних осіб-платників податків. Податковий номер дитини буде внесено до свідоцтва про народження;
призначення допомоги багатодітним сім’ям. На третю і кожну наступну дитину в сім’ї батьки отримують по 1 700 грн щомісячно до досягнення нею 6 років;
реєстрація місця проживання дитини. Батьки повинні зареєструвати місце проживання дитини протягом трьох місяців з дня її народження. Дитина віком до 14 років може бути зареєстрована лише за місцем проживання батьків (або одного з них);
присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР). Номер буде внесено до свідоцтва про народження;
визначення належності дитини до громадянства України. Дитина матиме українське громадянство лише в тому разі, якщо її батьки є громадянами України та інформація про них (або одного з них) внесена до Єдиного державного демографічного реєстру.
Також будуть доступні ще дві послуги – внесення відомостей про дитину до електронного Реєстру пацієнтів і оформлення посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї.

Щоб скористатися комплексною послугою “єМалятко” онлайн, необхідно мати кваліфікований електронний підпис, який також можна отримати віддалено, наприклад, у ПриватБанку. Уся інформація, якою володіє держава про громадянина, автоматично підтягнеться в електронному кабінеті громадянина. Користувачу потрібно просто дозаповнити вільні поля заяви — зробити це може як мати дитини, так і батько.

Також батькам потрібно мати електронний медичний висновок про народження дитини. Раніше його видавали тільки у паперовому вигляді, тепер батькам має приходити SMS-код. У Мінцифри кажуть, що саме зашифрований медичний висновок про народження дитини зробив можливим перенесення «єМалятко» в онлайн.

На порталі «Дія» необхідно заповнити онлайн-заяву, відмітити додаткові послуги, поставити електронний підпис і чекати на лист, який сповістить про оформлення послуг. Коли свідоцтво про народження буде готове, його можна буде забрати у відділі ДРАЦС. Незабаром доставку документа можна буде оформити додому поштою.

Оскільки лише частина пологових у країні встигла перейти на електронні медичні висновки, підключення до послуги відбувається поступово. Наразі скористатись «єМалятком» онлайн можна у 139 населених пунктах у 15 областях, зокрема у Львівській. У Мінцифри обіцяють, що вже до кінця 2020 року послугу запустять по всій Україні.

Джерело.

Close