facebook

Чому скоротилась кількість українських заробітчан до Росії

За рік українських трудових мігрантів у Росії стало на третину менше. Нарешті, Україна перестала бути головним постачальником мігрантів до РФ. Не зважаючи на це, українці досі домінують на ринку праці іммігрантів у Росії. Проте жити і працювати в РФ їм не так легко. Експерти констатують зростання ксенофобії щодо іммігрантів, більшість яких є вихідцями з колишнього СРСР.

Трудові мігранти, які досі намагаються «знайти кращої долі» у Росії майже однаковою мірою є вихідцями з міст і сіл. Оскільки менше третини українців проживає в селах, міграція поширена там удвічі більше, ніж в містах. Люди з вищою освітою демонструють меншу ймовірність мігрувати, тоді як люди з професійно-технічною освітою надмірно репрезентовані серед трудових мігрантів.

Частка мігрантів з вищою освітою (33%) є нижчою, ніж серед населення працездатного віку (45%). Такі мігранти ризикують втратити свої професійні навички. Більше половини мігрантів у Росії зайняті працею, яка вимагає елементарної підготовки, тобто вони мають зависоку кваліфікацію для роботи, яку виконують. До того ж, який сенс туди їхати, якщо декілька останніх років стагнує економіка, зарплати знижуються і середня заробітна плата в РФ становить 13-14 тисяч гривень. Крім цього, в Росії більшість українців працює нелегально і не має ніякого соцзахисту.

Події в Україні та їхня інтерпретація російськими засобами масової інформації кардинально змінили відношення росіян до українських заробітчан. На цьому тлі питання мови і самоідентифікації українців у Росії сьогодні сприймаються досить гостро. В основному, в РФ переважає абсолютно українофобська політика.

Навіть на побутовому рівні в Росії з’явилася агресія до українців. Якщо раніше це не так помітно було, у ставленні до українців була зневага, немов Росія – велика нація, а Україна десь на окраїні, зараз, внаслідок активної пропаганди в ЗМІ, особливо, на телебаченні, де зомбується населення, люди почали поводитись агресивно. З’явилась така риторика: «ви хохли, вас не повинно бути. Крим наш, і це правильно, що ми його забрали».

Розмовляти українською та демонструвати українську символіку стало небезпечно. Українські заробітчани розповідають, що якщо тебе ідентифікують як українця – при чому, неважливо, якою мовою ти говориш – тоді можуть виникнути проблеми. Також українці абсолютно не застраховані від репресивних дій влади.

Українські мігранти не захищені й від сваволі роботодавців. До прикладу, за різними дослідженнями, близько 80% усіх наймів на роботу відбуваються без офіційного договору. Це тягне за собою відсутність соціальних зобов’язань з боку роботодавця. Він виплачує заробітну плату в конверті і може в будь-який час звільнити працівника. Часто зустрічаються випадки невиплати зарплат, і працівник не може нікуди звернутися по допомогу – через відсутність трудового договору.

Close