facebook

Уряд схвалив проєкт про накопичувальну пенсію для деяких категорій робітників

Кабмін схвалив проект закону щодо накопичувальної професійної пенсійної системи. Таке розпорядження ухвалене на засіданні 18 листопада. Проект стосується працівників, зайнятих на шкідливих підприємствах.

 


Про це пише finance.ua.

Що передбачається. Запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему для окремих категорій осіб:

віком до 35 років із числа зайнятих на шкідливих роботах та деяких інших категорій осіб, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення. Об’єм коштів для такої накопичувальної системи становитиме 2-3 млрд грн на рік.
До повного переходу на виплати з накопичувальної системи джерелом фінансування пенсій будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями за рахунок підвищеної ставки ЄСВ замість механізму відшкодування.

Щороку роботодавцями не відшкодовується близько 25% виплачених пільгових пенсій. Із понад 10 000 підприємств, які мають відшкодовувати пільгові пенсії, понад 8 000 мають заборгованість із відшкодування, з яких понад 2 500 є економічно неактивними (перебувають у стані банкрутства або не мають активів для погашення заборгованості).

Що це дасть. Запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи дасть змогу формувати пенсійні заощадження, якими особа зможе скористатися при виході на пенсію до досягнення загального пенсійного віку, за дотриманням умови щодо необхідної тривалості зайнятості на певних роботах і загального страхового стажу.

Раніше Мінсоцполітики представило варіант накопичувальних пенсій: передбачає три професійні пенсійні програми:

програма № 1 – дає право на отримання пенсійних виплат при досягненні 50 років;
програма № 2 – дає право на отримання пенсійних виплат при досягненні 55 років;
програма № 3 – дає можливість добровільно набути участь у накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах, угодах та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

Джерело.

Close