facebook

У Португалії прикордонники до смерті забили українця в аеропорту: голова служби пішла у відставку

В аеропорту Лісабона (Португалія) прикордонники до смерті забили українця. Голова прикордонної служби країни (SEF) Кріштіна Гатоес відправилася у відставку.

Про це повідомляє Reuters.

Українець намагався в’їхати в Португалію без дійсної візи

Інцидент стався у березні цього року. В аеропорту Лісабона португальські прикордонники затримали 40-річного українця Ігоря Гоменюка. Чоловік намагався в’їхати у країну без дійсної візи.

Порушника відвели до ізолятора SEF. Українця змушували сісти на літак і покинути межі Португалії, проте він відмовлявся. Після цього прикордонники побили чоловіка кийками. Внаслідок отриманих травм українець загинув.

Зазначається, що побиття сталося після того, як він “розхвилювався” через своє затримання.

Голова прикордонної служби пішла у відставку
У вересні прокуратура Португалії звинуватила прикордонників у вбивстві. Тим часом у суспільстві стався скандал.

Цього понеділка ситуація знову загострилася після публікації в ЗМІ непідтверджених чуток про плани SEF встановити “кнопки тривоги” в ізоляторах. Правозахисники вже заявили, що таке рішення є неадекватною відповіддю на інцидент.

Водночас Міністерство внутрішніх справ Португалії, яке наглядає за роботою SEF, заявило, що відставка Кріштіни Гатоес – це частина плану реструктуризації. Зазначається, начебто цей план повинен розділити поліцейські та адміністративні функції служби у роботі з іммігрантами й мандрівниками.

Тим часом глава португальського осередку організації Amnesty International Педру Нету сказав, що насилля проти українця, яке призвело до його смерті – не одиночний випадок. Раніше, згідно із заявою правозахисника, після прибуття до Португалії постраждали багато іноземців.

Джерело.

Close