facebook

Заробітчанам пояснили, чи зможуть вони отримувати пенсію в Україні

Працюючи за кордоном, українські заробітчани не мають страхового стажу в Україні. Чи можна в такому випадку очікувати на українську пенсію?


Отримати пенсію в Україні в 2021 році можуть люди, які досягли 60 років і мають страховий стаж не менше 28 років, як повідомляє Пенсійний фонд України.

Якщо не вистачає стажу, то в 63 роки можна вийти на пенсію, маючи стаж хоча б 18 років, а в 65 років за наявності стажу в 15 років, пише finance.ua.

Щоб отримати пенсію в Україні, потрібно отримати стаж тут, або в одній або декількох країнах зі списку, з якими Україна має домовленість. Це, зокрема, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Угорщина, Молдова, Грузія, Азербайджан, Монголія і Румунія. Словом, більшість країн з пострадянського простору. Такий перелік зазначено на сайті Міністерства соціальної політики.

Українцям робота в цих країнах просто зараховується як страховий стаж тут, в Україні. Причому на розмір пенсії в Україні впливатиме розмір зарплати, яку українець або українка отримували в Росії, Угорщині тощо.

Однак є ряд країн, в яких працівникам працювати значно вигідніше, адже у них є шанс отримати не тільки українську пенсію, але і польську або чеську, наприклад.

Як отримати закордонну пенсію. Україна уклала договори за пропорційним принципом з 9 країнами Європи: Болгарією, Естонією, Латвією, Литвою, Іспанією, Чехією, Словаччиною, Португалією та Польщею.

За пропорційним принципом — це коли кожна сторона виплачує пропорційно за відпрацьований на її території час. Наприклад, українка пропрацювала 10 років у Польщі і 18 років в Україні – відповідно частину пенсії вона буде отримувати українську, а частину — польську.

Заробітчанам, які працювали в країнах з територіальним принципом угод, потрібно звернутися тільки в ПФУ. При цьому необхідно надати паспорт, копію паспорта, ідентифікаційний код, документи, довідки з місць роботи в Україні і за кордоном, іноземний номер соціального страхування.

Якщо працювали в країні з територіальним принципом угод, то потрібно звертатися в орган соціального страхування вже безпосередньо в тій країні на додачу.

Розмір пенсії. Цікаво, що в більшості країн, з якими Україна має договір про зарахування стажу, пенсії вищі. Нагадаємо, що з 1 грудня мінімальна пенсія за віком в Україні зросла до 1 769 гривень, що було передбачено бюджетом-2021.

Джерело.

Close