facebook

“Пенсіонерам в Україні сказали готуватися до вражаючих змін, пенсія вже ніколи не буде такою, як раніше”

Вже в наступному році система нарахування пенсій може бути докорінно змінена. Влада має намір осучаснити її так, щоб раніше призначені пенсії не відрізнялись від тих, що платять новим пенсіонерам. Мають також переглянути розмір прожиткового мінімуму, який впливає на пенсію. Крім того, обіцяють, що індексація пенсії все-таки буде.

Як інформує “biz.today.ua”, про всі ці моменти розповів у своєму огляді експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін (https://www.youtube.com/watch?v=FKArXWiJER4&t=305s).

Отже, як повідомила очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович, в уряді задумались над новою формулою розрахунку пенсій. Та, що є, не зовсім справедлива, вважають урядовці. Насамперед, через те, що з плином часу виходить велика різниця в пенсіях “старих” і “молодих” пенсіонерів. Адже в розрахунок пенсії береться середня зарплата по країні. А вона через інфляцію дуже швидко зростає. От і виходить, що старі пенсії не встигають за новими. І навіть щорічна індексація пенсій вирішує цю проблему лише частково. Таким чином, рік від року розрив між старими і новими пенсіями зростає.

“Разом із тим, перший заступник голови комітету соцполітики ВР Михайло Цимбалюк анонсував, що також планується змінити підхід до визначення розміру прожиткового мінімуму. І це вплине на майбутні пенсії. І за рахунок цього вони мають бути підвищені”, – повідомив Коробкін.

До речі, нардеп Олександр Качура визнав, що реальний прожитковий мінімум на сьогодні в Україні вже становить близько 9,5 тис. гривень. Водночас, мінімальна пенсія, яка дорівнює прожитковому мінімуму для людей, що втратили працездатність, становить 2093 гривні.

На ці гроші пенсіонер має упродовж місяця харчуватись, вдягатися, лікуватись і хоча би щось платити за комуналку (решту йому дадуть у вигляді субсидії). Про відвідування театру, екскурсії і поїздки у відпустку – усе те, що доступне його ровесникам за кордоном, звісно, не йдеться. Адже з такою пенсією вижити практично неможливо.

Отже, прожитковий мінімум мають переглянути і хоч трішки наблизити до реальності. А разом із ним зробити більш реальними і виплати пенсіонерам.

“В уряді також анонсували, що індексація пенсій наступного року планується. В березні, як і має бути за законом. Якщо не станеться чогось екстраординарного. Нардеп Олександр Качура навіть назвав деякі цифри. За його совами, пенсії мають зрости наступного року на 16%”, – повідомив експерт.

Міністр соцполітики обіцяє, що вже до кінця поточного року урядом буде напрацьована нова формула розрахунку пенсій, яка дозволить підняти виплати багатьом пенсіонерам і буде більше враховувати інфляційні процеси. Щоправда, з яких джерел влада має намір здійснити радикальне підвищення пенсій, наразі незрозуміло. Принаймні, поки що про ці загадкові потоки, які мають наповнити Пенсійний фонд, від уряду – ані пари з вуст.

“Деталей наразі немає: як це буде виглядати, і за рахунок чого це збираються зробити”, – уточнив Сергій Коробкін.

Джерело.

Close