facebook

“Мобілізація зміниться з 1 вересня, ці чоловіки нарешті одержать свої повістки”

В Україні загальна мобілізація триває з 24 лютого 2022 року. В Уряді оголосили, що восени очікується посилення мобілізації та додаткові мобілізаційні заходи. Всі чоловіків від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть отримати повістку. Розповідаємо, які види повісток вручають, що там вказується, хто і де може вручати.

Як інформує “НВ”, воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року. Згідно із секретними мобілізаційними планами територіальні центри комплектування здійснюють оповіщення військовозобов’язаних та мобілізують їх. Оповіщення здійснюється шляхом вручення повістки, яку підписує начальник ТЦК. В Україні не врегульовано багато норм щодо вручення повістки, тому уповноважені особи вручають їх на вулиці, на блокпостах, в ТРЦ чи на зупинках.

Як повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, з осені очікуються додаткові мобілізаційні заходи в рамках мобілізаційних планів, ухвалених з 24 лютого 2022 року.

Додаткова мобілізація з 1 вересня

«Мобілізація відбувається спокійно і обсяги, які потрібні для наших Збройних сил, ніколи не перетинали цю позначку. Більше того, ми жодного місяця не виходили на показники, які затверджували. Військові бережуть наших військовослужбовців і призивають рівно стільки, скільки їм потрібно для виконання завдань», — стверджує секретар РНБО.

Він нагадав, що загальна мобілізація триває понад 18 місяців, відколи була проголошена 24 лютого 2022 року.

«У нас мобілізація не припинялася жодного дня, але вона відбувається з урахуванням необхідності хлопців і дівчат, яких потрібно призвати для виконання тих чи інших завдань. Ми спокійно це робимо. Уже відпрацьовано не перший етап мобілізації, ґвалту не треба підіймати, тому що все йде за планом, який є на сьогодні», — зазначив він.

Повістки ― які види вручають з 1 вересня

Голова пресслужби Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марія Левко повідомила, що законом передбачено чотири види повісток. З осені 2022 року в закон України про Військовий обов’язок і військову службу додали статтю 18−1, яка забороняє проведення призову під час воєнного стану. Тому, призовники від 18 до 27 років не мобілізуються, а повістка на строкову службу не видається.

Так, у вересні військовозобов’язані можуть отримати три види повісток:

для уточнення даних;

на проходження ВЛК;

мобілізаційне розпорядження.

На вулиці можуть вручити повістку про уточнення даних. Відправляти на ВЛК без уточнення наявності відстрочки від мобілізації заборонено. Мобілізаційне розпорядження вручається чоловікам, яких ВЛК визнав придатними або обмежено приданими до служби.

Незгода і оскарження результату ВЛК не звільняє від виконання законів. Чоловіки, які отримати мобілізаційне розпорядження, направляються у навчальні центри, а там, за необіхдності, з ними працюють місцеві лікарі.

Повістка ― як заповнюється, що вказується

Постанова КМУ № 1487 містить затверджену форму повісток. Її бланк передбачає відривну частину з особистим підписом особи про отримання повістки. Постановою № 1487 також встановлений порядок вручення таких повісток військовозобов’язаним ― законодавство, змінене з 5 січня 2023 року, передбачає, що вручення повісток відбувається під особистий підпис військовозобов’язаних за місцем проживання (пункт 32 Постанови).

Військовозобов’язаному вручають заповнену повістку. Там має бути вказано:

прізвище, ім’я та по батькові військовозобов’язаного;

номер повістки;

дата народження військовозобов’язаного;

адреса військовозобов’язаного;

номер і дата розпорядження;

дата, час та адреса місця, куди треба з’явитися;

уточнення щодо документів чи речей які варто мати з собою;

назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦК;

дата вручення повістки;

Закон передбачає, що керівник ТЦК підписує повістку та ставить штамп ТЦК. Законодавство ставить під сумнів пусті незаповнені документи, підписані керівником організації чи установи.

Юристка Вікторія Тютюнникова в ефірі ICTV зазначила, що підписану начальником ТЦК повістку можуть заповнювати на місці. Але це робиться в двох випадках:

якщо це робиться у присутності голови ТЦК, від імені якого вручається повістка;

якщо голова ТЦК робить це особисто.

«Повістка має бути підписана керівником відповідного територіального центру. Обов’язково підпис. Однієї печатки замало», ― пояснює Гуренко.

У законодавство не внесли чіткі місця де можна і не можна вручати повістки, а також, не вказали хто заповнює повістку. Проте, до повноважень працівників ТЦК не входить заповнення повісток. Тому заповнення і вручення повістки на вулиці кимось крім начальника ТЦК в судовій практиці оцінюється по-різному в залежності від обставин.

Хто вручає повістки з 1 вересня в Україні

Як пояснила NV Марія Звягінцева, юристка Юридичної сотні, кількість тих, хто вручає повістки, не визначена жодним нормативно-правовим актом. Вручати їх можуть уповноважені особи. Вручати повістки можуть:

виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;

керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також за наявності відповідного розпорядження ТЦК;

керівники навчальних закладів у разі розпорядження з ТЦК;

уповноважені представники ТЦК, які отримали наказ керівника про видачу повісток.

Перед перевіркою документів на вулиці в особи, громадяни України мають право дізнатися чи є в осіб документи, які уповноважують їх на перевірку ― службові посвідчення, які доводять їх місце роботи та наказ начальника ТЦК про вручення повісток в оригіналі із прізвищами цих осіб.

Працівники ТЦК мають право перевіряти документи у чоловіків ― якщо комендант видав наказ про це із вказаними прізвищами цих самих працівників ТЦК.

Військові, які не працюють в ТЦК, Нацгвардія, Нацполіція та інші Сили оборони не уповноважені вручати повістки.

Кому вручають повістки з 1 вересня

Як розповіла Суспільному речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея, повістки про уточнення даних будуть видаватися двом категоріям чоловіків. Це стосується тих, хто найбільше уникає військового обліку ― ті, хто ще не отримав повістку з 24 лютого 2022 року та чоловіки ВПО.

«Це для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується внутрішньо переміщених осіб», ― пояснює вона.

Начальник харківського обласного ТЦК Володимир Аррап заявив ArmyInform, що обов’язок захищати Україну передбачений Конституцією й працівники ТЦК примусово мобілізують усіх чоловіків, незалежно від їх бажання.

«Ми керуємося Конституцією України, де в ст. 65 прописано, що захист незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком кожного громадянина. Законом України Про військовий обов’язок та військову службу та ще низки нормативно-правових актів», ― пояснив військовий.

Повістку на вулиці можуть отримати будь-хто з чоловіків від 18 до 60 років:

чоловіки від 18 до 60 років з правом на відстрочку, підтвердженим ТЦК і без нього;

виключені та зняті з військового обліку чоловіки від 18 до 60 років;

чоловіки від 18 до 60 років з бронюванням на роботі;

чоловіки від 18 до 60 років з інвалідністю та важкими хворобами;

чоловіки від 18 до 60 років, яких було засуджено до тяжкого злочину;

військовослужбовці, які вже проходять дійсну службу в Силах Оборони.

Джерело.

Close