facebook

Скасування переведення годинників: у регіонах України можуть з’явитися різні робочі графіки

В Україні хочуть відмовитися від переведення годинників на літній і зимовий час, і Верховна Рада вже підтримала відповідний законопроект №4201 в першому читанні. Однак документ до винесення на друге читання може поповнитися новою нормою.

Про це заявив перший віце-спікер Руслан Стефанчук в ефірі “Україна 24”.

Народний депутат пояснив, що йдеться про особливості формування графіка робочого дня в регіонах. Так, у парламенті хочуть надати органам місцевого самоврядування можливість на свій розсуд самостійно “рухати” його початок і закінчення.

При цьому Стефанчук наголошує, що по всій території України діятиме єдиний час − київський.

“Але між першим та другим читанням, я думаю, з’явиться норма, ми будемо її ініціювати, що органи місцевого самоврядування у разі необхідності можуть встановлювати не регіональний час, а особливості початку робочого дня”, − розповів депутат.

За задумом, така опція дозволить місцевій владі формувати свій початок робочого дня в тій чи іншій області.

“Якщо вони бачать, що якийсь розрив у часі є, то вони, не скасовуючи київський час, можуть встановити, що робота в певному регіоні буде, наприклад, на пів години пізніше чи раніше починатися. Але це жодним чином не впливатиме на єдиний київський час на всій території України”, − зазначив він.

Також Стефанчук звернув увагу, що у переході на літній/зимовий час нема потреби, і корисність або економічність таких переводів годинників абсолютно не доведені.

Нагадаємо, що в 2021 році в Україні на “літній” час годинник все ще потрібно буде переводити − в ніч проти 28 березня стрілки годинників потрібно зрушити на годину вперед. А ось в жовтні в ніч проти 24 жовтня переведення годинників на годину назад може бути останнім.

Джерело.

Close