facebook

Пенсії і субсидії в Україні перевірять: у Кабміні розповіли, кого і як

Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, що в Україні проводиться верифікація субсидіантів і пенсіонерів. Її здійснює Міністерство фінансів. Такі перевірки проводять із метою забезпечити цільове використання коштів та мінімізувати ризики помилок при здійсненні виплат.

Про це вона розповіла в інтерв’ю “РБК-Україна”.

“Так, її здійснює Міністерство фінансів, вони мають доступ до наших баз даних, перевіряють і дають нам списки, що ось в цих областях треба перевірити конкретно персонально таких-то і таких-то споживачів. Ми перевіряємо ці дані і певний відсоток таких повідомлень Мінфіну, менше 10%, що людина неправомірно отримує певну соціальну підтримку, підтверджується”, – заявила Лазебна.

При цьому верифікація Мінфіном робиться постфактум. “Ми вже нарахували субсидію, і людина повинна повернути ці кошти. А верифікація краще діє, коли вона превентивна”, – каже міністр.

Відзначається, що в цьому напрямку наразі працює і Міністерство фінансів і Міністерство соціальної політики. “Ми хочемо побудувати єдину інформаційно-аналітичну систему соціальної сфери, де будуть всі наші соціальні групи у єдиному соціальному реєстрі, все як на долоні. Це відсіче неправомірні виплати, значно спростить для людини отримання соціальної підтримки, а для держави – адміністрування. В одній точці доступу 125 видів підтримки та послуг, які людина може отримати будь-де, чи це ЦНАП, чи “Дія”, чи Пенсійний фонд, якщо так зручно”, – підсумувала Лазебна.

Нагадаємо, допомоги по тимчасовій втраті працездатності, а також у зв’язку з вагітністю та пологами будуть проходити процес верифікації у Фонді соціального страхування. При цьому, верифікація не вплине на терміни виплат матеріального забезпечення.

Джерело.

Close