facebook

Стабілізація ринку: яким буде курс долара наступного тижня – прогноз експертів

Ось уже два тижні курс долара в Україні демонструє тенденцію до зниження відносно гривні. Останні кілька днів коливання вартості валюти становили незначні 10-15 копійок. Чи варто чекати на подальше падіння курсу долара найближчим часом, Realist.online розповіли економічні експерти.

На думку фінансистів, нинішнє плавне зміцнення гривні – наслідок того, що Нацбанк 2 червня різко підвищив облікову ставку (відсоток, під який він позичає гроші комбанкам) – з 10% до 25%. І прогнозують чи стабілізацію курсу, чи подальше невелике зниження.

“Тримати заощадження у гривні стає вигідніше, ніж купувати долар, який, до того ж, з кожним днем дешевшає. Комбанки поступово починають піднімати ставки за депозитами, вже є пропозиції під 20% річних, це вдвічі вище від чинних відсотків. Очікується, що днями Мінфін суттєво підвищить відсоток з військових облігацій, який поки що 11,5% річних”, – пояснив Realist.online президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Експерт не виключає, що у червні готівковий курс може опуститися до 33-34 грн/долар.

На думку члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, наступного тижня матимемо такі ж курси долара у готівковому продажу, як і минулого. Експерт нагадав, що зараз безготівковий та готівковий ринок функціонують окремо, Нацбанк продає валюту лише для закупівлі критичного імпорту (паливо, зброю) за низьким фіксованим курсом – 29,25 грн/долар. З початку військових дій на це пішло майже 7 мільярдів доларів.

“Існує жорстка прив’язка ситуації на фронті до валютного курсу, – констатував Олег Пендзін Realist.online. – Наразі йде позиційна війна на виснаження, яка може тривати довго. На сьогодні без допомоги західних партнерів українська економіка в умовах війни ефективно працювати не може. Допомога йде, тому курс не зростає”.

Керівник відділу аналітики ДК Forex club Андрій Шевчишин також зазначив, що курс долара стабілізувався після дій Нацбанку, але на подальше зміцнення гривні він не очікує.

Джерело.

Close