facebook

Долар дорожчає дедалі швидше: Коли “зелений” може дійти до 40 гривень

Долар продовжує міцніти, причому все впевненіше: минулого тижня його повзуче подорожчання перейшло в швидке зростання. Також американська валюта не тільки зрівнялася з євро, а й на короткий час стала дорожчою, потім встановився паритет. Що спричинило посилення долара, чого чекати далі в липні і в яку валюту краще інвестувати українцям у короткостроковій та довгостроковій перспективі, читайте у черговому випуску проекту сайту Realist.online.

Наші експерти: член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко та керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин.

Що відбувається на ринку
Цілий тиждень курс долара зростав як на офіційному, так і на чорному ринку, але між ними були помітні відмінності. Якщо в банках і ПОВ (пунктах обміну валют) готівковий долар почав дорожчати з понеділка і до четверга досяг максимуму, потім трохи подешевшав, то на чорному ринку тиждень почався з падіння курсу, що через день змінився його стрімким зростанням. Потім було невелике плавне зниження.

У цифрах, за даними порталу finance.ua, це виглядає так: на офіційному ринку “кеша” долар почав тиждень із середнього курсу 36,12 грн/долар у продажу та з 35,27 у купівлі та закінчив на 37,37 (+1,25 грн) та 36,37 (+1,10 грн) відповідно. Тобто лише за тиждень гривня знецінилася на 3,5%.

На чорному ринку, за інформацією сервісу “міняйло” (miniaylo) порталу finance.ua, де публікуються заявки на купівлю-продаж готівкової валюти між фізособами, середній курс продажу зріс за тиждень із 35,77 до 37,07 грн/долар (+1,30 грн.) курс купівлі – з 35,50 до 36,90 (+1,40 грн). При цьому минулого вівторка був короткий стрибок до 37,60 і 37,40 відповідно.

Як бачимо, на чорному ринку курс продажу знову став нижчим, ніж у банках та ПОВ, як і було два тижні тому. Але рекорд двомісячної давності – 38,30 грн за один готівковий долар – поки що не побитий. Покупка у мене завжди вища, ніж у банках, для залучення клієнтів, насамперед тих, хто змінює на гривню великі суми у валюті – там втрати на різниці курсу можуть сягати тисяч гривень.

Долар за тиждень зрівнявся з євро. Нагадаємо, півроку тому за 1 євро давали 1,14 долари.

Чого очікувати наступного тижня
Експерти назвали головну причину того, що долар продовжує зміцнюватися. Це скасування Кабміном 7 липня переліку так званого критичного імпорту.

” Допуск на ринок усіх бізнес-суб’єктів призвів до реалізації відкладеного попиту на валюту з їхнього боку, – аналізує для Realist.online Олег Пендзін. – Але Нацбанк, як і раніше, продає безготівкові долари за низьким фіксованим курсом 29,25 грн/долар лише вузькому колу імпортерів, які завозять паливо, зброю, запчастини до техніки, деякі види ліків, тому різко виріс і продовжує зростати попит на готівкову валюту у бізнесу, який нічим, крім внутрішнього ринку, задовольнятися не може. Валюту купують по 37 грн/долар і вище, потім переводять у безготівку для подальших торгових операцій. Очевидно, що це не лише призводить до зростання курсу долара та євро, а й у перспективі здорожчить імпорт приблизно на 20% ”.

За прогнозом Олега Пендзіна, тренд на подорожчання долара збережеться наступного тижня, але поступово сповільнюватиметься. Зростання курсу до 40 грн/долар експерт у липні не очікує. Навпаки, якщо вдасться розблокувати експорт українського зерна, а це цілком можливо, то гривня найближчого місяця може навіть зміцнитися.

Андрій Шевчишин та Олександр Охріменко говорять про стабілізацію курсу готівкового долара на 38 грн/долар.

Щодо нинішнього паритету долара та євро, то, на думку всіх експертів, його найближчим часом буде порушено – євро знову незначно (в межах 5%) подорожчає. Причина в тому, що центробанк ЄС має намір збільшити облікову ставку (відсоток, під який регулятор кредитує комерційні банки) щодо євро.

” Чекаємо цього місяця офіційної заяви про підвищення облікової ставки, яка не була 11 років (!), але вона вже анонсована. Зараз облікова ставка по євро становить 0% “, – уточнив Realist.online Андрій Шевчишин.

Олександр Охріменко зазначив, що питання підвищення облікової ставки євро ще обговорюється, але ймовірно її буде підвищено на 0,25%, що має дати імпульс до зростання вартості євро по відношенню до долара.

Продавати чи купувати валюту
Експерти радять поки що утриматися від будь-яких операцій з валютою без нагальної потреби.

” Спреди (різниця між курсами купівлі та продажу) зараз величезні, тому ризик втрат більше, ніж ймовірність прибутку “, – аргументував Realist.online Олег Пендзін.

Але через 2-3 тижні, коли ситуація стабілізується, валюта, як і раніше, буде кращим інструментом для інвестування, ніж гривня, стверджує Андрій Шевчишин.

” У глобальному масштабі поки що нічого в Україні не змінилося, інфляція прискорюється, девальваційні очікування посилюються, тому що економіка в умовах війни падає. Це означає, що долар може восени подорожчати до 40 грн і більше, – прогнозує експерт Realist.online. – Але купувати валюту потрібно на спаді курсу, а не на зростанні, яке ми зараз бачимо ”.

Олександр Охріменко, як і раніше, не радить купувати ні долари, ні євро. На його думку, до кінця літа є можливість заробити більше на гривневих депозитах терміном на 1-2 місяці при відсотковій ставці близько 20%. Але після цього варто перевести заощадження у тверду валюту.

Джерело.

Close