facebook

Повернуть частину податків, але позбавлять соцдопомоги: українцям готують чергову масштабну реформу

У Верховній Раді задумали ще одну серйозну реформу в податковій сфері. Українцям обіцяють повертати частину грошей від сплачених із доходів податків, а замість цього – скоротять соціальну допомогу і зменшать кількість одержувачів субсидій.

Зараз у парламенті розробляється законопроєкт, який змінить систему оподаткування так, щоб обкладати податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) не персонально кожного українця, що працює, а відразу цілу сім’ю. Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповіла голова комітету Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція «Слуга народу»).

За словами нардепки, ідея реформи полягає в тому, щоб система оподаткування домогосподарств була на рівні зі спрощеною, але не потребувала реєстрації. При цьому держава за підсумками року буде повертати частину податків тим домогосподарствам, доходи яких (із розрахунку на кожного члена сім’ї) не дотягують до прожиткового мінімуму. Зокрема, планують повертати ПДФО з депозитів, заробітної плати, соціальної допомоги, дивідендів тощо.

«Завдання якраз у тому, щоб створити систему оподаткування домогосподарств і повернути їм ПДФО, який платить годувальник. Тим самим годувальник зможе забезпечити собівартість проживання людей у домогосподарстві», – пояснила Третьякова. За її словами, така система діє в багатьох країнах, і вельми успішно.

Механізм повернення частини сплаченого податку дозволить українцям мати більше грошей на руках, вважає нардепка. Зі свого боку, це дасть можливість скоротити кількість субсидій і різних соціальних допомог, які виплачуються, зокрема, з податків, що надходять до бюджету. Іншими словами, не треба буде ганяти гроші по колу, виплачуючи людині соцдопомогу або надаючи субсидію за рахунок сплачених такою людиною податків.

«Ми тримаємо 40% домогосподарств на голці комунальних субсидій, замість того щоб повернути переплачений ПДФО на собівартість утримання кожного члена домогосподарства, не забираючи цей податок через чиновницьку систему й управління соціального захисту населення», – зазначила Третьякова. Вона впевнена, що таким чином соціальні служби зможуть зосередитися на допомозі тим, хто її реально потребує: багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю та інші вразливі верстви населення.

За словами глави «соціального» комітету, запропонований механізм буде стимулювати українців не ховати доходи, оскільки вони будуть знати, що їм буде повернуто частину сплаченого ПДФО. І ця реформа не буде занадто дорого коштувати державному бюджету.

Джерело.

Close