facebook

Вчені спрогнозували, коли Україна та інші країни можуть перемогти коронавірус

Україна може подолати коронавірусну хворобу лише у 2023 році, коли буде сформовано колективний імунітет. Однак усе може змінитися залежно від швидкості процесу вакцинації.

Вчені спрогнозували, коли Україна та інші країни можуть перемогти коронавірус

Про це йдеться у дослідженні, яке провели науковці з Київського політехнічного інституту й Інституту епідеміології та інфекційних хвороб. Воно базується на нещодавній доповіді McKinsey&Company, де сказано, що головним засобом у боротьбі з пандемією COVID-19 є масова вакцинація населення.

Усі країни світу було згруповано в п’ять кластерів відповідно до того, які у них темпи імунізації проти коронавірусу та ситуація із захворюваністю. Україна потрапила до кластеру №4.

Держави було розподілено так:

Перший кластер – США, Ізраїль, Велика Британія, Об’єднані Арабські Емірати – це країни, де середній рівень щеплення населення перевищує 60%. Ці держави за прогнозом наблизяться до колективного імунітету вже наприкінці другого – на початку третього кварталу 2021 року.

Другий кластер – більшість країн Західної Європи та Канада. Вони можуть сформувати колективний імунітет ближче до кінця 2021 року.

Третій кластер – Туреччина, окремі країни Центральної Європи, Марокко та Уругвай. Тут рівень щеплення наразі не перевищує 20%, а захворюваність зростає. Колективний імунітет має сформуватися ближче до середини 2022 року.

Четвертий кластер – Україна, Росія, Молдова, Грузія, Бразилія, Мексика, Індія та інші країни. Середній показник вакцинованого населення – 4,5%, в Україні – 1,8%. Якщо такі темпи імунізації спостерігатимуться й надалі, імунітет у населення з’явиться не раніше, ніж у 2023 році.

П’ятий кластер – Австралія, Китай, Аргентина, країни Південно-Східної Азії. У цих країнах низькі рівні захворюваності, та при цьому й не дуже швидкі темпи вакцинації. Подолання пандемії тут прогнозують на кінець 2022 – початок 2023 року.

Україні через нестачу вакцин та неповне дотримання заходів карантину загрожує затяжне формування колективного імунітету переважно за рахунок природного зараження зі значними втратами населення.

Що рекомендують науковці:

дотримуватися всіх протиепідемічних заходів;

мінімальний інтервал між першою та другою дозами має становити чотири тижні. В Україні ж застосовується максимальний інтервал – 12 тижнів, що може знижувати очікувану ефективність щеплення;

за наявності достатньої кількості вакцини – оперативно розширити доступ до вакцинації всім охочим;

переглянути підходи до вакцинації перехворілих, зменшивши її до однієї дози за типом бустерної (підсилювальної) для підвищення імунітету проти COVID-19.

Джерело.

Close