facebook

В Україні хочуть змінити процедуру прописки: що задумала влада

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який в разі ухвалення дасть змогу українцям реєструвати зміну місця проживання онлайн. Послуга буде доступною як для власників паспортів-книжечок, так і для власників ID-карток.

 

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства та Комітету цифрової трансформації України.

“Цим законом ми скасовуємо штамп у паспорті та витяг з ID-картки про прописку. Більше не буде потреби ходити в ЦНАПи чи військкомати. Достатньо лише авторизуватися в застосунку Дія чи на порталі та зробити декілька кліків. Також ми відв’яжемо прописку від багатьох життєвих ситуацій, де вона справді не є потрібною. Наприклад, оформлення пенсій або отримання високоспеціалізованої медичної допомоги”, – розповів Федоров.
Міністр пояснив, що зараз в Україні кожен третій українець прописаний не за фактичним місцем проживання, а приблизно 1 млн людей не мають прописки взагалі.

“На порталі Дія потрібно буде лише вказати адресу, за якою фактично проживаєте. Ті, в кого вже є нерухомість, отримають прописку за добу. Для декларування місця проживання в іншому місці (наприклад, у квартирі орендодавця) потрібна буде його згода, яку він теж може дати онлайн”, – розповів Федоров.

За словами міністра, після ухвалення законопроекту чиновники не будуть вимагати купу довідок, а лише перевірятимуть місце проживання в онлайн-системі.
“Ми перекладаємо зберігання цих даних з українців на онлайн-систему. Це абсурд, коли держава вимагає в тебе документ, яким сама ж і володіє. Українці більше не витрачатимуть тижні свого часу, щоб просто повідомити державі, де вони живуть”, – резюмував міністр.

Джерело.

Close