facebook

Зеленський притиснув депутатів до стінки: обшуки і прослуховування, такого ще не було

Президент Володимир Зеленський має намір узаконити повноцінний контроль за депутатами Верховної Ради.

Зокрема, профільний комітет ВР з питань забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував народним депутатам прийняти законопроект №1009, внесений президентом України Володимиром Зеленським, який передбачає дозвіл на прослуховування “слуг народу”.

Відповідне рішення було опубліковано на офіційному порталі Верховної Ради.

“Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінально-процесуального законодавства” прийняти за основу і в цілому”, – сказано в повідомленні на сайті ВР.

У пояснювальній записці, прикріпленій до документа, уточнюється, що законопроект передбачає надання НАБУ та ДБР права самостійно здійснювати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж в рамках проведення негласних слідчих та розшукових дій.

Більше того, цей законопроект передбачає вилучення з Кримінального кодексу і Закону “Про статус народного депутата України” норми, яка забороняє без згоди Верховної Ради здійснювати обшук народного депутата України, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а також втручатися в таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Нагадаємо, у 2017 році до Кримінального процесуального кодексу України були внесені зміни, які отримали назву “правки Лозового”. Вони стосувалися строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскаржувати повідомлення про підозру тощо.

Президент Зеленський подав на розгляд Ради проєкт закону, згідно з яким хоче їх скасувати.

На його думку, наслідком прийняття “правок Лозового” стало запровадження штучних процесуальних перешкод для розслідування злочинів. Це негативно вплинуло на стан правопорядку у країні, а також на завантаженість суддів.

Що ж до змін про строки досудового розслідування, нардеп від “Слуги народу” Денис Монастирський наголосив: це дуже дискусійне питання.

У нас було дуже мало часу, тому наразі ми просто відкатуємо “правки Лозового” до того моменту, як вони були прийняті і створюємо робочу групу. Думаю, нам знадобиться декілька місяців, щоб розробити якісний проект закону до Кримінального процесуального кодексу, – сказав він.

Close