facebook

Відійшов у вічність Григорій Чапкіс: Вічна пам’ять хореографу та щирі співчуття рідним

Григорій Чапкіс помер у Києві у віці 91 року. Смерть знаменитого танцюриста і хореографа наступила 13 червня 2021 року.

Про смерть знаменитого хореографа стало відомо в неділю ввечері з близького оточення Григорія Миколайовича.

Легендарний балетмейстер, народний артист України, лауреат 3-х міжнародних конкурсів, багаторічний суддя шоу “Танці з зірками” 24 лютого відзначив 91 день народження.

Здоров’я українського короля танцю сильно похитнулося наприкінці грудня – в клініку він потрапив з двостороннім запаленням легенів. Перед самим Новим роком Чапкіса виписали, проте напередодні Різдва знову госпіталізували і направили у “Феофанію”, де хореограф перебував до 12 січня. А вже 9 лютого Григорій Миколайович знову опинився в лікарні в реанімації через ускладнення після хвороби.

Попри свій поважний вік, відомий хореограф не залишав практику і продовжував блищати на сцені. Так, у 2019-му Григорій Миколайович виходив на паркет, щоб станцювати вальс з актрисою Вікторією Булітко. Тоді цей номер зворушив українців до сліз…

… а новий творчий експеримент Чапкіса – коли балетмейстера посадили за діджейський пульт торік – у глядачів викликав справжній захват…

Крім своїх яскравих танцювальних номерів, Чапкіс також був гострий на язик, і за “соковитою” фразою в кишеню не ліз. Хореограф міг відзначитися навіть різкими зауваженнями на адресу деяких учасників “Танців з зірками”, а також вразити українців несподіваними подробицями про особисте життя.

Григорій Чапкіс народився в Кишиневі в багатодітній сім’ї в 1930 році – його мама була домогосподаркою, а батько працював шорником. Хлопчик почав професійно займатися хореографією з 16 років, а знайомство з танцем почалося для нього у 10-річному віці, коли він поступив у танцювальний гурток Палацу піонерів у Бендерах (Молдова) і вперше вийшов на сцену.

Ось як описував свою пристрасть в одному з інтерв’ю сам Чапкіс: “Танцювати й ходити я навчився одночасно. Відтоді займаюся цим кожен день, адже танці – моя сутність та життя. Я хореограф широкого профілю, зате більше нічого робити не вмію. Пояснити це просто – я народився в Румунії, серед циган і молдаван. Вранці мене випускали на двір і лише ввечері забирали додому – на вулиці мене і навчили водити танок”.

Сім’я Чапкіса оселилася в Києві в 1944 році (повертаючись з евакуації, Чапкіси захворіли на тиф і вимушено осіли в українській столиці). Підліток працював будівельником на відбудові Хрещатика, а в 1945 році поступив до залізничного училища і до ансамблю пісні і танцю товариства “Трудові резерви”, в складі якого виступив в Москві в Кремлівському театрі в 1945-му перед представниками радянського керівництва: Сталіним, Ворошиловим, Кагановичем. Тоді генсек СРСР подарував Чапкісу годинник та, посадивши собі на коліна, сфотографувався з хлопчиком. Вже після розвінчання “культу особистості” в середині 50-х років мама Григорія спалила цей знімок.

У лютому 1946 року Чапкіс став артистом балету у Державному ансамблі пісні і танцю України під керівництвом Л.Д. Чернишової (зараз це знаменитий Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені п. Вірського).

“Найбільшим успіхом вважаю те, що 27 років пропрацював пліч-о-пліч з такою людиною, як Павло Павлович Вірський. Це така величина! Ми об’їздили 71 країну світу!”, – згадував Чапкіс той період.

Під час своїх численних гастролей світом хореограф спілкувався з такими людьми, як Мао Цзедун, Хо Ши Мін, Фідель Кастро, Сальвадор Далі, імпресаріо і мільярдер Сол Юрок (Соломон Ізраїлевич Юревич).

Григорій Миколайович закінчив Київський інститут культури і студію при оперному театрі. Був професором кафедри хореографії Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка. Він відкрив свою Школу танців, брав участь у численних благодійних проектах. Написав книгу “Любов і танець – секрети довголіття”.

Чапкіс у вересні 2020 року одружився вчетверте – обраницею 90-річного балетмейстера стала жінка, яка молодша за нього на 52 роки. Як зізнавався хореограф, саме з нею він хоче прожити решту днів.

Від перших двох дружин у Чапкіса залишилися дочка Лілія і син Григорій (Грег), які продовжують справу батька в Італії та США.

 

Джерело.

Close