facebook

Голубовська висловилася про вакцинацію від COVID-19 вагітних і оцінила ризики

Для вагітних і жінок, які тільки планують мати дитину, безпечні та ефективні всі схвалені нині вакцини від COVID-19. Усі ці препарати, включно з новими мРНК вакцинами, добре проявили себе на практиці.

Голубовська висловилася про вакцинацію від COVID-19 вагітних і оцінила ризики

Про це провідна інфекціоністка МОЗ Ольга Голубовська розповіла в інтерв’ю керівнику проєкту Med.Oboz Віктору Литвиненку. Вона зазначила, що побічні ефекти від вакцинації не виключені, проте сама коронавірусна хвороба небезпечніша за щеплення, особливо для груп ризику. Лікарка наголосила, що важливий індивідуальний підхід у кожній ситуації і до різних пацієнтів.

“Обов’язковим моментом є інформування пацієнта про всі можливі як переваги, так і ризики”, – сказала вона.

Після вакцинації, за словами Голубовської, потрібно бути готовим до підвищення температури, болю і почервоніння в місці уколу. Ці симптоми зазвичай самі проходять через кілька днів.

Одним із рідкісних, але серйозних побічних ефектів імунізації від коронавірусу є тромбоз і синдром тромбоцитопенії. Вони також піддаються лікуванню, але в тому випадку, якщо людина вчасно помітить погіршення стану після щеплення і звернеться до лікаря.

У Великобританії розробили спеціальні рекомендації для медиків і пацієнтів щодо механізму вакцинації. В Україні такого документа поки немає, але інфекціоністка порадила громадянам повідомляти лікарю про запаморочення, головний біль та інші стани після імунізації від COVID-19.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Голубовська розповіла, кому потрібно вакцинуватися від COVID-19 першочергово. У список потрапили люди з групи ризику.

Джерело.

Close