facebook

Рекордні ціни на газ поставили економіку України під загрозу колапсу: постраждати можуть усі

Україні загрожує серйозна економічна криза з різким зростанням цін, безробіттям і хвилею банкрутств. Причина – рекордна ціна на газ, яка в Європі перевищила $1200 доларів. Це означає, що газ для промисловців в Україні подорожчає до 39 тис. гривень. Такі витрати на блакитне паливо зроблять український експорт неконкурентоспроможним, адже європейці купують газ у 3,5 раза дешевше.

В інших країнах газ для промисловості виявився дешевшим завдяки закупівлі за довгостроковими контрактами. Україна прив’язує свою ціну до спотового ринку ЄС і в такий спосіб заганяє економіку в кризу. Про це розповів голова “Федерації роботодавців скляної промисловості” Дмитро Олійник на сторінці в Facebook.

За його словами, газ на спотовому ринку закуповують тільки або нові споживачі, або споживачі, які свідомо вирішили законтрактувати 80% палива за фіксованою вартістю, а 20% – за мінливою ринковою. “Розпитував друзів у ЄС… З’ясував, що ціна на жовтневий газ у різних країнах коливалася від 300 до 700 євро. А в Україні – 1100 євро. Різниця в 3,5 раза! Це ще я мовчу про Білорусь ($170), США ($176) або Туреччину, яка субсидує своїх виробників за галузями”, – підрахував Олійник.

Україні загрожують банкрутства та безробіття
З огляду на те, що газ, електроенергія, вугілля та інші енергоносії лежать у структурі собівартості кожного товару, в Україні неминуче будуть рости ціни. Але товари не можуть дорожчати нескінченно, адже в якийсь момент у споживачів просто не вистачить грошей на їхню купівлю. Тоді продавці не зможуть більше підвищувати ціни, а витрати на виробництво все одно будуть зростати.

“Споживач в Україні не зможе покривати навіть собівартість виробництва. Заводи і фабрики потихеньку зупиняться. А люди залишаться без роботи – це вже дуже серйозно. Доходи бюджету “ляжуть”, витрати злетять… Питання банкрутств – питання часу”, – пояснив Олійник.

Хто постраждає найбільше
Україна – країна, яка заробляє здебільшого на експорті сировини. Наша переробна промисловість і без того не надто сильна, а в умовах демпінгових цін на імпорт їй і зовсім загрожує колапс. “І це вже пряма дорога до аграрно-сировинної колонії”, – впевнений Олійник.

Водночас саме переробка – мультиплікатор робочих місць і податків. Успішними країнами стають ті, які, крім зерна, продають, наприклад, сир, хамон і біоетанол, а крім металу – літаки, автомобілі та двигуни.

Про те, що українська продукція буде дорожчати, попереджають навіть у “Нафтогазі”. Про це розповідав OBOZREVATEL представник “Нафтогазу” Максим Білявський. “Собівартість продукту, який виробляється в Україні, буде рости”, – відзначав він.

Як уникнути колапсу
Щоб уникнути цієї кризи, на думку Олійника, потрібен чіткий план дій. Крім того, вкрай важливою є координація з промисловими споживачами газу та електроенергії, зазначив фахівець.

Швидкі антикризові рішення потрібно ухвалювати вже зараз, а діяти вони повинні до 1 квітня 2021 року, тобто до кінця опалювального сезону. Надалі Олійник пропонує затвердити трирічний план, який передбачатиме:

впровадження тотального енергозбереження по всій країні;

швидке збільшення видобутку газу в Україні;

приведення в порядок енергетичного ринку. Зокрема, це рішення проблеми “Енергоатому”, який загруз у боргах.

Як повідомляв OBOZREVATEL, на відміну від промислових цін тарифи на газ для населення в Україні залишаються “замороженими”. Більшість споживачів перейшла на річні тарифні плани, а потім ціна залишиться незмінною до кінця квітня 2022 року. У “Нафтогазу”, наприклад, це 7,96 грн за кубометр. Водночас ті, хто залишився на місячному тарифі або потрапив до “Нафтогазу” як до постачальника “останньої надії”, зараз змушені платити до 30 грн за “куб”.

Нагадаємо, ціни на газ у ЄС злетіли на тлі зростання попиту на нього притому, що Росія обмежила поставки напередодні запуску “Північного потоку-2”. “Газпром” відмовився замовляти додаткові потужності для транзиту через Україну, що призвело до виникнення дефіциту газу в Європі. ЄС вже зіткнувся з результатами газової кризи: закриваються енергокомпанії та заводи, підвищуються тарифи для населення.

Джерело.

Close