facebook

Ефективність вакцини від компанії Pfizer/BioNTech проти COVID-19 падає через 6 місяців: Дослідження показує

4 жовтня (Reuters) – Ефективність вакцини Pfizer Inc (PFE.N) /BioNTech SE у запобіганні зараження коронавірусом знизилася до 47% з 88% через шість місяців після другої дози, згідно з опублікованими в понеділок даними про стан здоров’я США агентства враховували при прийнятті рішення про необхідність прискорювальних знімків.

Дані, опубліковані в медичному журналі Lancet, раніше були опубліковані в серпні напередодні експертної перевірки.

Аналіз показав, що ефективність вакцини у запобіганні госпіталізації та смерті залишалася високою на рівні 90% принаймні протягом шести місяців, навіть проти дуже заразного варіанту коронавірусу Delta.

Дані свідчать, що падіння обумовлено зниженням ефективності, а не більш заразними варіантами, кажуть дослідники.

Дослідники з Pfizer та Kaiser Permanente вивчили електронні медичні записи приблизно 3,4 мільйона людей, які були членами Kaiser Permanente у Південній Каліфорнії в період з грудня 2020 року – коли вакцина вперше стала доступною – до серпня 2021 року.

“Наш аналіз щодо конкретних варіантів чітко показує, що вакцина (Pfizer/BioNTech) ефективна проти всіх поточних варіантів, що викликають занепокоєння, включаючи Delta”,-сказав Луїс Джодар, старший віце-президент та головний лікар вакцин Pfizer.

Потенційним обмеженням дослідження стала відсутність даних щодо дотримання правил маскування та професій у досліджуваній популяції, що могло вплинути на частоту тестування та ймовірність зараження вірусом.

Ефективність вакцини проти варіанта Delta становила 93% після першого місяця, знизившись до 53% через чотири місяці. На відміну від інших варіантів коронавірусу ефективність знизилася до 67% з 97%.

“Для нас це означає, що Delta – це не варіант втечі, який повністю уникає захисту від вакцин”, – сказала керівник дослідження Сара Тартоф з Департаменту досліджень та оцінки Kaiser Permanente у Південній Каліфорнії.

“Якби це було так, ми, ймовірно, не побачили б високого захисту після вакцинації, тому що вакцинація в такому випадку не дала б результату. Вона починалася б низько, а залишалася низькою”.

Автори попереджають, що тестування на варіанти буде невдалим у вакцинованих осіб, що може призвести до завищення ефективності, специфічної для варіанту.

Американська адміністрація з харчових продуктів і медикаментів дозволила використовувати бустерну дозу вакцини Pfizer/BioNTech для літніх людей та деяких американців з високим ризиком зараження. Вчені закликали надати більше даних про те, чи слід рекомендувати всім бустери.

Доповідь Манаса Мішри в Бенгалуру; Монтаж Білл Беркрот

Джерело.

Close