facebook

Таблетки від коронавірусу вперше схвалили на рівні країни: що відомо про препарат

У Британії вперше вирішили використати таблетки, створені для боротьби з наслідками Covid-19. Препарат називається молнупіравір.

Його прописують найбільш уразливим категоріям пацієнтів. Ліки приймають двічі на день. За даними досліджень, препарат знижує ризик госпіталізації та смерті при коронавірусі приблизно на 50%.

Про це повідомляє “ВСС”.

Спочатку блискавку створили для боротьби з грипом. Міністр охорони здоров’я Великобританії Саджид Джавід упевнений, що таблетки допоможуть захистити людей із слабким імунітетом від ускладнень Covid-19. День, коли схвалили антивірусний препарат, він назвав “історичним”.

Молнупіравір розробила американською фармацевтичною корпорацією Merck у партнерстві з компанією Ridgeback Biotherapeutics. Вважається, що це перші ліки від наслідків ковіда як таблеток.

Препарат радять приймати на ранніх стадіях хвороби. Він повинен завадити поширенню коронавірусу по тілу людини. Творці впевнені, що молнупіравір впорається і з новими мутаціями вірусу.

Британська агенція з регулювання лікарських засобів (MHRA) радить виписувати молнупіравір людям із супутніми захворюваннями, зайвою вагою, діабетом, проблемами із серцем, пенсіонерам.

Проривом вважають те, що пацієнти зможуть лікуватися вдома, не доводячи коронавірус до тяжкої стадії.

Великобританія вже придбала 480 тисяч курсів препарату. Постачання очікуються до кінця року.

Як проводили клінічні дослідження
У рамках досліджень молнупіравіру препаратом лікували 775 пацієнтів із коронавірусом. Половина їх отримала плацебо. У групі людей, які приймали блискавку, госпіталізували 7,3% учасників. У групі із плацебо – 14,1% пацієнтів. У першій групі ніхто не помер, а у другій померли вісім учасників експерименту.

Джерело.

Close