facebook

“Більше не в “зеленому списку””: Євросоюз вилучив Україну із переліку держав, рекомендованих для подорожей

Коронавірус у своїх найгірших мутаціях продовжує вражати населення як України, так і світу. Зростання загрози змушує вживати певних заходів на рівні цілих держав. Зокрема мова йде і про обмеження перетину кордону.

Як повідомляє “Ukrinform”, Рада ЄС оголосила про вилучення України та Сингапуру з переліку держав і територій, з якими національним урядам країн ЄС рекомендовано поступово скасовувати обмеження на несуттєві подорожі в умовах пандемії.

“Відповідно до рекомендацій щодо поступового скасування тимчасових обмежень на несуттєві подорожі до Євросоюзу, Рада ЄС оновила перелік країн, спеціальних адміністративних регіонів та територіальних утворень, для яких обмеження на подорожі мають бути скасовані. Зокрема, Україна і Сингапур були вилучені з цього списку”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з цим рішенням, на підставі критеріїв та умов, що визначені в рекомендаціях ЄС, з 9 листопада країни-члени мають поступово скасовувати обмеження на зовнішніх кордонах для громадян таких держав: Аргентина, Австралія, Бахрейн, Канада, Чилі, Колумбія, Йорданія, Кувейт, Намібія, Нова Зеландія, Перу, Катар, Руанда, Саудівська Аравія, Південна Корея, Об’єднані Арабські Емірати, Уругвай та Китай (за умови взаємності).

Обмеження на подорожі мають також поступово скасовуватися для спеціальних адміністративних регіонів Китаю – Гонконгу та Макао. До таких територій на особливих умовах віднесено також Тайвань.

Критерії для визначення країн, з якими члени ЄС можуть поступово скасовувати обмеження, були оновлені 20 травня 2020 року. Вони враховують епідемічну ситуацію, а також загальні заходи для протидії пандемії COVID-19.

На країни, асоційовані із Шенгенською зоною (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія), також поширюються ці рекомендації.

30 червня 2020 року Рада ЄС ухвалила рекомендації щодо поступового скасування тимчасових обмежень на несуттєві подорожі до Євросоюзу. Відповідний перелік країн регулярно переглядається та оновлюється за рішенням Ради ЄС.

Як повідомлялося, МЗС України заявляв, що у разі зростання у країні показників захворюваності на COVID-19 ЄС може ухвалити рекомендацію про вилучення держави зі списку країн, громадяни яких можуть вільно здійснювати несуттєві поїздки до Євросоюзу (туристичні або такі, що не пов’язані із гострою або професійною необхідністю). Метою таких заходів є протидія поширенню коронавірусної хвороби.

Відповідно до цих рекомендацій ЄС, кожна з країн-членів власним рішенням може встановлювати нові правила перетину кордону та протиепідемічні обмеження для людей, що прибувають з червоних зон. Це може передбачати вимогу пред’явлення сертифікату про вакцинацію, перенесену хворобу або про негативний результат тесту на CОVID-19, або вимогу щодо десятиденного карантину з проходженням тестів на коронавірус після в’їзду на територію ЄС.

Актуальна інформація про умови в’їзду громадян України до кожної окремої країни ЄС та інших країн світу доступна на інтерактивній мапі МЗС України, яка оновлюється в режимі реального часу.

Євросоюз переглядає перелік країн зеленої зони для подорожей що два тижні, виходячи із реальних даних про епідеміологічну ситуацію в ЄС та в третіх країнах. Рішення про вилучення України із зеленої зони може бути переглянуте після покращення в країні таких показників, як кількість нових випадків захворювання, кількість проведених тестів, темпи та рівень охоплення населення вакцинацією, кількість активних випадків захворювання на кожні 100 000 населення тощо.

Джерело.

Close