facebook

Вчені виявили у британських кажанів новий коронавірус

У британських підковоносів виявили коронавірус, пов’язаний з вірусом, що викликає ковід у людей.

Поки немає доказів щодо того, що новий вірус було передано людині або що він передасться у майбутньому, якщо не мутує, зазначили вчені з Університету Східної Англії (UEA), передає “Phys.org”.

Дослідники UEA відправили на аналіз зразки фекалій у більш ніж 50 кажанів у Великій Британії на вірусний аналіз у Громадську охорону здоров’я Англії. Секвенування геному виявило новий коронавірус в одному зі зразків кажана, який назвали “RhGB01”.

Це вперше сарбековірус (коронавірус, пов’язаний з атиповою пневмонією) був виявлений у підковоносів (виду Rhinolophus hipposideros) і перший випадок у Великій Британії. При цьому наголошується, що даний вид кажанів майже напевно є носієм вірусу протягом дуже довгого часу.

Вчені додали, що новий вірус навряд чи становить прямий ризик для людини, якщо він не мутує. Мутація може статися, якщо інфікована COVID-19 людина передасть його інфікованій тварині, тому будь-хто, хто вступає в контакт з кажанами або їх послідом, наприклад, той, хто займається спелеологією, повинен носити відповідні засоби захисту.

Джерело.

Close