facebook

“Штам “Дельта” стрімко еволюціонує, якого удару чекати людському імунітету вже завтра”: лікарка про загрозу вірусу

Штам “Дельта” продовжує сіяти тривогу і страждання на території України. Медики зазначають, що ускладнення і перебіг захворювання, спричинені варіантом вірусу, відзначаються непередбачуваністю і важкістю. Також експерти переконані, що подальшу поведінку вірусу вкрай складно передбачити.

Як інформує “Obozrevatel“, згодом штам коронавірусу Дельта може стати більш слабким і перейти в розряд сезонної інфекції. Однак на зміну збуднику може прийти новий – агресивніший вид хвороби.

Як заявила епідеміологиня Світлана Доан, прогнозувати, як поводитиметься вірусна інфекція з краплинним механізмом передач надалі, – дуже складно, оскільки цей механізм може еволюціонувати. У цьому випадку, зазначила фахівчиня, людський імунітет зіткнеться з новим викликом.

“За аналогією з вірусом грипу ми можемо розраховувати на те, що все-таки активність епідемічного процесу знизиться. Проте збудник може змінитися настільки, що наш імунітет, стійкий до попереднього варіанта, буде неефективним щодо наступних його генерацій”, – пояснила фахівчиня.

Світлана Доан заявила, що національна система охорони здоров’я має передбачити такий варіант і готуватися до можливого розвитку подій уже сьогодні. Також, на її думку, не варто заспокоюватися з того, що кількість випадків захворювання на коронавірус в Україні пішла на спад.

“Необхідно постійно займатися раннім виявленням інфекції і не забувати, що COVID-19, як і інші інфекції, потрібно лікувати за перших симптомів”, – попередила лікарка.

Вона наголосила, що важливу роль при лікуванні коронавірусної хвороби відіграють її своєчасна діагностика та дотримання протиепідемічних заходів – ізоляція джерела інфекції.

Доан зазначила, що тут українці “часто грішать” і мимоволі сприяють поширенню інфекції.

“У нас людина відчуває, що вона інфікована, але все одно йде на роботу, спілкується з людьми. Захворіла – сиди вдома і відразу починай лікування”, – підкреслила епідеміологиня.

Відомо, що вчені Інституту молекулярної біології та генетики (ІМБГ) раніше заявляли, що вже виявили 11 різновидів штаму Дельта коронавірусної інфекції на території України.

Джерело.

Close