facebook

Лікарка, що виявила «омікрон» назвала його симптоми «дуже легкими». ВООЗ рекомендує не поспішати

Південноафриканська лікарка, що першою виявила штам «омікрон», описала пов’язані з ним симптоми як «надзвичайно легкі», повідомляє CNBC.

Доктор Анжеліка Кутзі, голова Південно-Африканської медичної асоціації, розповіла BBC, що близько 18 листопада вона почала спостерігати пацієнтів із «незвичайними симптомами», які дещо відрізнялися від симптомів домінуючого на сьогодні дельта-штаму.

Почалося все з пацієнта, який поскаржився на втому, свербіння та головний біль, які він відчував останні кілька днів. Водночас у нього не спостерігалося типових для попередніх варіантів covid кашлю або втрати смаку.

Кутзі перевірила чоловіка на коронавірус й отримала позитивний результат. Того ж дня вона помітила ще кілька пацієнтів з незвичайними симптомами. Вона описала симптоми в усіх випадках, які зустрілися їх та її колегам як «дуже м’які», додаючи, що поки нікого не було госпіталізовано.

ВООЗ рекомендує не квапитись з висновками
ВООЗ заявила, що підуть тижні, на те щоб повністю зрозуміти ефект «омікрону». Спостереження Кутзі ґрунтуються на дуже малій вибірці, й експертів турбує велика кількість мутацій нового штаму.

ВООЗ також звернула увагу на високий ризик повторного зараження та високу швидкість розповсюдження «омікрону», на які вказують попередні дані. Аналіз Financial Times припускає, що ці властивості нового штаму можуть викликати нову хвилю заражень.

Може знадобитися деякий час, щоб повністю зрозуміти, які специфічні симптоми, якщо такі існують, притаманні новому варіанту.

Надмірна паніка?
Низка держав вже заборонила поїздки з кількох південноафриканських країн, у яких було виявлено новий штам -крок, який міністр охорони здоров’я Південної Африки назвав «драконівським».

У відповідь на запитання BBC щодо доцільності таких дій, Кутзі наголосила, що «омікрон», ймовірно, вже проник у ці країни, навіть якщо його поки не виявили.

Про зараження новим штамом доповіли Великобританія, Франція, Ізраїль, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Італія, Австралія, Канада та Гонконг але поки не США.

«Дельта» нікуди не зник
Однак ВООЗ наголошує, що штам «дельта» залишається найбільш розповсюдженим варіантом коронавірусу й відтак досі становить найбільшу загрозу.

«Понад 99% заражень у всьому світі спричинені дельта-варіантом, і невакциновані продовжують помирати», — сказала CNBC головна наукова співробітниця організації Сум’я Свамінатан.

Вона вважає, що «дельта» має бути в пріоритеті, доки продовжуються дослідження «омікрону».

Ринки частково відновилися
26 листопада, коли вперше з’явилися новини про новий штам, фондові ринки просіли у всьому світі. Європейські акції закрилися на найгіршій більш ніж за рік позначці, ф’ючерси на американські акції різко впали, біткоїн втратив близько 8% у ціні.

За вихідні тривога дещо спала й ринки почали відновлюватися.

Джерело.

Close