facebook

“Погіршення настає блискавично, після цих дій штам “Омікрон” згубить інфікованого”: лікар про небезпеку вірусу

Медики дуже занепокоєні поширенням штам “Омікрон”, котрий поволі підбирається та кодонів із Україною. Лікарі готуються гідно протистояти новій загрозі, продовжуючи боротьбу зі штамом “Дельта”. Також медики надають інструкції та поради, як слід або не варто поводити себе після інфікування.

Про це лікар Тарас Жиравецький розповів у своєму Telegram-каналі.

“Антибіотики при ковіді коли і чому?

Ще раз напишу коротко і доступно про те, що ковід це не вірус, а захворювання, яке спровокував коронавірус.

Ефективних ліків проти вірусу досі немає і мабуть не буде створено. Жоден з сучасних препаратів не знищує вірус, але наш організм це робить самостійно за 2 тижні.

В чому ж проблема? Чому лікарі призначають антибіотики при ковіді?

Все просто, тому що ковід може ускладнитись приєднанням бактерійних інфекцій, як тих що “дрімають” в нашому організмі, але наша імунна система блокує їх розмноження, так і тих, що “живуть” в лікарнях і легко можуть потрапити в наш організм коли він виснажений та ослаблений ковідом.

Ще раз нагадую, що вгадувати лікарю важко чи потрібен антибіотик, тому він дивиться об‘єктивно чи є зміни в загальному аналізі крові, а також чи піднявся ЦРП і прокальцитонін.

За цими аналізами можна запідозрити приєднання бактерійної інфекції і прийняти рішення про прийом антибіотику.

Якщо у пацієнта з ковідом вже не було температури, а на 7-10 день чи пізніше температура різко піднялась це також може бути ознакою приєднання бактерійної інфекції.

В чому проблема? Чому потрібен антибіотик при ковіді?

Ковід це захворювання, яке різко знижує опірність нашого організму або простіше «кладе наш імунітет на лопатки» і таким чином бактерії можуть розмножуватись в нашому організмі дуже швидко і без перешкод, що може призвести до сепсису і прискорити потрапляння пацієнта в реанімацію.

Стосовно альтернатив антибактерійним препаратам коли ми маємо приєднання бактерійної інфекції наразі людство не придумало, і вигадувати велосипед не рекомендую особливо тим хто був політичним експертом, а за кілька місяців став медичним.

Прохання до колег перестати призначати фуфломіцини, які шкодять в десятки разів більше за антибактерійні препарати і не розганяти паніки серед пацієнтів, бо вони вже починають лякатись призначень медиками антибіотиків або не приймати їх, коли це дійсно потрібно…

Для колег окремо хочу зазначити, що у пацієнтів старших 35 років при ковіді дуже часто прості антибактерійні препарати першої лінії на жаль не спрацьовують, а погіршення стану з антибактерійними першої лінії чи без них може наставати блискавично, в чому і різниця ковіду з іншими вірусними захворюваннями!

Тому звичайно, що кожен пацієнт може мати різний перебіг ковіду і тільки лікарі мають приймати рішення, яку проводити діагностику та яке лікування призначати після неї!”,- ідеться у повідомленні.

Джерело.

Close