facebook

Штам Омікрон – уже в Україні: для кого він найнебезпечніший

Фахівці стверджують, що штам Омікрон попри свою підвищену заразність є менш небезпечним. Водночас групам ризику 65+ таки варто подбати пор себе і вакцинуватися.

На цьому наголошує лікарка-інфекціоніст Ольга Голубовська, пише Оглядач.

“Звісно, друзі, це не перший випадок в Україні, а перший виявлений. Це нормально. Вже інфікованих цим варіантом чимало, варіант справді помітніший, ніж Дельта, вислизає від антитіл, отриманих як після природного перебігу захворювання, так і після вакцинації, хвороба розвивається і на фоні високих їх титрів. Дебют захворювання може супроводжуватися високою температурою, зокрема, фебрильною, але в цілому хвороба менш агресивна, принаймні – поки що. Тим не менш, рекомендації від клініцистів незмінні: рання противірусна терапія, з перших днів встановлення діагнозу, особливо для груп ризику. Не чекаючи ураження легень. І тоді все буде добре”, – зауважила лікарка.

Вона додала, що кожен наступний варіант коронавірусу збільшує свою заразність, при цьому компенсаторно поступається своєю агресивністю.

“Тому ми можемо констатувати, що Омікрон викликає легкі, неважкі форми захворювання”, – вказала Голубовська, додавши, що передчасно сподіватися на оптимістичні прогнози не варто.

Також інфекціоністка наголосила, що будь-яка мутація та форма COVID-19 продовжить “вдаряти” по вже відомим групам ризику. Тому фахівці не дають жодних нових рекомендацій, як захиститись від хвороби, окрім системної вакцинації.

Джерело.

Close