facebook

Не лише кутя та узвар: традиційні українські страви на Святвечір

Різдво вважається найшанованішим святом для християн усього світу: як східного, так і західного обрядів. Окрім цього, урочисте святкування покликане об’єднати сім’ю, адже під одни дахом традиційно має зібратися вся родина. Принаймні на вечерю – центральну частину свята.

Різдвяний стіл пісний, але багатий. Саме тому й інша назва Святвечора – Багата Кутя. На сайті “Українські традиції” вказано, що страви представляють основні дари поля, саду та городу. На Святвечір господарі наче звітують про свою працю за рік.

Кутя та узвар, як відомо, є обов’язковими на вечірньому частуванні. Вони мають і найбільше сакральне значення – їх ставили на покутті, біля ікон. Хай там як, а ними одними святковий стіл не накриєш. Саме тому ми зібрали інші традиційні для українського Різдва, проте забуті рецепти.

Пісні голубці

Через те, що листи капусти загортають, наче лялечок або ж малюків, голубці символізують народження дітей. Раніше їх робили з додаванням пшона, яке змішували з морквою та олією. Пшоно надавало страві символіки зірок, космосу, а загорнуте пшоно в капустяне листя асоціювалося з ладом у Всесвіті. Зараз класичний рецепт дещо відрізняється.

Для приготування голубців спочатку розбирають капусту на листя, зрізають качан та товсті прожилки. Тоді капусту проварюють, аби листя стало м’яким. Це можна зробити як у каструлі, так і в мікрохвильовці (поставити на 5-10 хвилин).

Начинка може бути різною. Традиційно використовували пшеницю або іншу крупу (пшоно, перловку, рис, ячмінь), але можна взяти й картоплю. Часто до начинки додають просмажені гриби, моркву та цибулю. Смажити бажано в томатному соусі. Начинку солять і перчать за смаком, голубці загортають.

Вареники

Їхнє символічне значення – мудрість та достаток. За дохристиянською традицією, вареники позначають єднання з Місяцем та богом Велесом.

Класична пропорція інгредієнтів для вареників така: на 3 склянки пшеничного борошна використовують 0,75 склян­ки води та одне яйце. Тісто трохи підсолюють. Можна також брати й інше борошно, скажімо, гречане. Це зробить вареники кориснішими.

А от варіанти начинок необмежені. Скажімо, сирні вареники (800 г домашнього сиру, пів склянки цукру й 2 яйця), картопляні (кілограм відвареної картоплі змішують з підсмаженою цибулею; за бажанням додають гриби), капустяні (кілограм шаткованої, а тоді тушкованої капусти перемішують з підсмаженою цибулею (гриби також допустимі)), квасолеві (1,5 склянки квасолі відварюють, а тоді розтирають, до начинки також додають смажену цибулю й гриби (100 г)… Також можете розглянути різноманітні фруктові та ягідні варіанти: вишневі, яблучні, сливові, смородинові, чорничні чи полуничні.

Джерело.

Close