facebook

Бустерне щеплення: які вакцини можна комбінувати і чи є “побочки”

Після підписання міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком указу про дозвіл вакцинації бустерною дозою для всіх бажаючих дорослих постало питання, чим щепитися та які вакцини можна між собою комбінувати.

Про це в інтерв’ю українській службі ВВС розповів головний санлікар України Ігор Кузін.

За його словами, МОЗ рекомендує робити бустерні дози мРНК вакцинами Pfizer чи Moderna.

“Вибирати між ними можна. За винятком вакцини CoronaVac. Після неї рекомендується робити бустер Pfizer або CoronaVac “, – сказав Кузін.

Багато хто при вакцинації вибирав CoronaVac через мінімальні побічні ефекти. Тому їх, звичайно, турбує можливість побічних ефектів після бустерної дози.

“За офіційними рекомендаціями, людина, яка отримала щеплення CoronaVac, може отримати бустер CoronaVac або Pfizer “, – повідомив головний санлікар.

За його словами, ефективність після трьох доз CoronaVac становить 88-90%, після CoronaVac та бустера Pfizer – у середньому 92-95%.

Причому в міністерстві ще не вирішили, як буде зазначено в сертифікаті бустерну дозу, якщо вона робилася не тією вакциною, якою проводилася вакцинація. Швидше за все, в ньому будуть вказані всі три дози вакцин (наприклад, CoronaVac, CoronaVac і Pfizer).

Також найближчим часом МОЗ планує скоротити дію українських ковід-сертифікатів до 270 днів. Таким же ж буде термін дії сертифіката, що видається після бустерної дози.

Джерело.

Close