facebook

Екстремальне схуднення: хто й чому наважується відрізати собі частину шлунка й скільки це коштує

Операція з видалення частини шлунку в Україні коштує від 75 тисяч гривень.

Ледь не половину своїх доходів – 41% – витрачають зараз українці на харчі, каже Держстат. Це – показник бідності. Українці їдять багато некорисної їжі, яка відкладається на боках За 13 років, за даними тієї ж статистики, середня вага жителя України зросла на два кілограми. Якщо 2008-го важили в середньому 73 кілограми, то 2021-го – 75.

І більшість українців мають проблеми з вагою. Це важко уявити в небагатій країні. Але, за дослідженням 2019 року, щочетвертий в Україні страждає від ожиріння. А це – епідемії супутніх хвороб: діабет, інсульти, тиск…

Тому операція – не тільки про красу. А насамперед – про здоров’я. Про баріатричну хірургію 23 січня йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Українці з надмірною вагою дедалі частіше відмовляються од дієт і зважуються на урізання шлунка. ТСН.Тижню вдалося потрапити на операцію й розвідати, кому її призначають, кому відмовляють і скільки таке екстремальне схуднення коштує.

ЗАМІСТЬ ДІЄТИ – СКАЛЬПЕЛЬ
Хірург має відрізати частину шлунку. І операції ці у нас під грифом секретно. Бо 95% пацієнтів не хочуть про це розповідати.

Але чому українці йдуть на цей екстремальний метод схуднення? Бо складно худнути в домашніх умовах, їм потрібен цей поштовх, іноді такий болючий, як операція.

У дитинстві Катерина була худою. І навіть після народження третьої доньки, у 35, вага жінки була в нормі – вага 65-67 кілограмів. За останні два роки жінка сильно погладшала через раптову хворобу – камінь у нирці.

“Почався перетоніт, все те, що було колись ниркою, згнило і лопнуло і залилося в очеревину… 42 дні в реанімації, температура зовсім не спадала. Лікарі мене намагалися витягнути будь-якими силами”, – згадує жінка.

Витягнули. Але після інтенсивної гормональної терапії почався інсулінозалежний діабет другого типу. Постійно хотілося пити та їсти. Об’єм талії сягнув за півтора метри… Тризначне число на вагах все росло й росло – аж до 136 кілограмів. Жінка вирішила сісти на дієти, але жодна не допомогла. Займатися спортом, коли суглоби не витримували елементарної прогулянки, – майже самогубство.

Спробувала навіть полюбити себе такою яка є. Та такий модний нині бодіпозитив, не лікував від фізичних страждань.

Жінка згадала, як в дитинстві дивилася програми про операції, які робили в США великим людям, щоб допомогти схуднути. І почала збирати інформацію про лікування ожиріння скальпелем – баріатрію.

Вже чотири місяці, як Катерина живе іншим життя після операції. І не шкодує. Вага вже зменшилася на понад 30 кілограмів. І продовжує падати. Нині – 95 кілограмів. Хоче повернутися до своїх 58 кілограмів. Ще одна невидима перемога – їй більше не потрібен інсулін, цукор 4,4. І головне мати-одиначка з трьома дітьми зустріла чоловіка й планує вийти заміж.

Джерело.

Close