facebook

Китай зупиняється на купівлі російської морської нафти після вторгнення

Китай зупиняється на купівлі російської морської нафти після вторгнення.

Імпортери чекають роз’яснення щодо фінансування вантажів, платежів
Витрати на перевезення вантажу з Чорного моря зростають на ризиках

Імпортери нафти з Китаю, найбільшого в світі покупця російської нафти, на короткий час призупиняють нові закупівлі морським транспортом, оцінюючи потенційні наслідки обробки поставок після вторгнення в Україну.

За даними китайських нафтопереробників і трейдерів, які продають в регіон, постійні покупці російської нафти, що завантажуються з далекосхідних портів, заявляли, що залишаться осторонь, поки не стане більше ясності щодо фінансування вантажів і платежів. Крім того, витрати на фрахт вантажів із Чорного моря зросли втричі, оскільки вантажовідправники уникали регіону через ризики безпеки.

У той час як російський експорт енергоносіїв був позбавлений санкцій США, деякі європейські банки, такі як ING Groep NV і Rabobank, почали вводити обмеження на фінансування торгівлі товарами, пов’язане з двома країнами. Інші кредитори також зменшують свій ризик, обмежуючи видачу акредитивів під вантажі, які походять з Росії.

Однак США та їхні західні союзники не обмежили доступ Росії до Swift, платформи обміну повідомленнями, невід’ємної для міжнародних замовлень і платежів, що означає, що розрахунки в доларах і євро можуть продовжуватися.

Китайські покупці роблять невелику паузу, чекаючи, щоб більше ясності з’явилося в найближчі дні, сказали нафтопереробники і трейдери. Компанії не хочуть опинитися в ситуації, коли у них не буде іншого вибору, окрім як платити набагато більше за доставку вантажу, або бути заплутаними в питаннях оплати, додали вони.

Раніше цього місяця китайські покупці активно купували російську нафту, таку як ВСТО та Сокол, у далекосхідних портах Козьміно та Де-Кастрі, за словами азіатських трейдерів. Вони також забирали вантажі нафти марки Urals, яка вантажиться в Чорне море, оскільки диференціали різко впали після того, як західні покупці відмовилися від російської нафти на користь альтернатив.

Наступний торговий цикл нафти ESPO та Sokol розпочнеться лише в середині березня, тоді як Urals цього тижня пропонувався з рекордною знижкою.

Згідно з даними та аналітичною фірмою Kpler, обсяги поставок ESPO до Китаю зросли до рекордного рівня в 818 000 барелів на добу в січні і, за прогнозами, в цьому місяці впадуть до 529 000 барелів на добу. Щонайменше 86 000 барелів екс-Усть-Луги Urals надійде до Китаю в березні, найбільше з червня 2020 року. Китай також купує нафту ВСТО через внутрішній нафтопровод, що з’єднує російські родовища з Дацином.

— За допомогою Серен Чеонг, Сари Чен, Шерон Чо та Альфреда Канга

 

Джерело.

Close