facebook

Якщо воєнний злочинець путін вдасться до хімічної атаки: найважливіше про цю зброю

Що таке хімічна зброя? Чим відрізняється від біологічної? Як розпізнати отруєння небезпечними речовинами та надати першу домедичну допомогу?

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки вважають, що росія може готуватися до хімічної атаки в Україні. Тим часом омбудсменка Людмила Денісова повідомила, що в місті Попасній на Луганщині зафіксовано використання окупантами фосфорних боєприпасів. Вона додає: такий крок ворога є воєнним злочином, адже ця зброя заборонена для ураження цивільного населення.

— Фосфорні боєприпаси належать до зброї масового ураження, — каже Олег Жданов, військовий експерт. — Вони призначені для створення великих осередків пожеж чи зони щільної пожежі. Містять запальну сполуку, температура горіння якої перевищує 800°C. Невелика фосфорна бомба вражає площу 100 — 200 квадратних метрів.

Згораючи, білий фосфор виділяє густий отруйний дим, який викликає опіки, зокрема й внутрішніх дихальних шляхів. Фосфор також уражає кістки та спричиняє загальну інтоксикацію організму.

Для бомбардування фосфором ворог використовує авіацію — Су-34 та МіГ-29. Також вражаючою речовиною фосфор може бути в реактивних, артилерійських, мінометних снарядах, у ручних гранатах.

— Яка перша домедична допомога при таких опіках?

— Уражену ділянку шкіри треба занурити під воду й зняти шматочки фосфору або промити ділянку великою кількістю води, — розповідає лікар загальної практики сімейної медицини Дмитро Скіргіко. — Категорично заборонено використовувати будь-які мазі чи креми. Далі — слід якомога швидше звернутись до медиків.

— СБУ заявляла, що російські терористи можуть підірвати склади з аміаком на Харківщині. Чим небезпечна така хімічна атака?

— Аміак — безколірний газ із різким запахом нашатирного спирту. Він легший за повітря майже вдвічі, тож швидко піднімається вгору. Випаровуючись, аміак поглинає тепло і сильно охолоджується. Унаслідок контакту зі сполукою людина зазнає обмороження та хімічних опіків. Також симптомами отруєння є сильний кашель із задишкою, різкий біль в очах, прискорення пульсу. У разі загрози отруєння аміаком надягніть респіратор і вийдіть із приміщення, де стався викид. Прямуйте перпендикулярно до руху повітря.

Якщо покинути приміщення неможливо, то перебувайте на нижніх поверхах будівлі. Обов’язково щільно зачиніть вікна і двері, бажано завісити віконні та дверні прорізи тканиною, змоченою в розчині лимонної кислоти або слабкому розчині оцту. Також потрібно промити чистою водою ротову порожнину, ніс, шкіру. Рекомендую пити у великій кількості теплу лужну воду або тепле молоко.

— Які ще хімічні речовини небезпечні для людини?

— Наприклад, оксид азоту. Цей газ застосовують у промисловості. Він має сильний запах, а після вдихання його парів виникає запаморочення, з’являється ейфорія, людина непритомніє. Контакт сполуки зі шкірою та очима може спровокувати обмороження. При отруєнні потерпілого треба негайно вивести на повітря, промити очі великою кількістю води. Якщо людина носить контактні лінзи, потрібно відразу їх зняти. При контакті сполуки зі шкірою важливо промивати уражену ділянку протягом 15 хвилин. Не знімайте одягу — він міг з’єднатися зі шкірою.

Ще однією небезпечною речовиною є хлор — зеленувато-жовтий газ із різким запахом. Серед симптомів отруєння хлором — різкий біль за грудниною, сухий кашель, блювання, порушення координації рухів. Потерпілого треба винести на повітря, зняти забруднений одяг, промити контактні ділянки шкіри, прополоскати ротову порожнину. Пам’ятайте — хлор важчий за повітря, тому може накопичуватися у підвалах та на нижніх поверхах.

Ще однією небезпечною речовиною є хлор — зеленувато-жовтий газ із різким запахом.

Як зброю масового ураження можуть використовувати фосген — проміжний продукт виробництва лаків, пластмас, що виділяється при горінні пластичних матеріалів. Цей безколірний газ важчий за повітря. Має запах прілого сіна. Викликає кисневе голодування. Симптомами отруєння є задуха, посиніння кінчиків пальців. Часто вони з’являються на третій-п’ятий день після отруєння.

Хімічною зброєю також вважають фосфін — газ, легший за повітря. Перші симптоми вказують на ураження легень. У разі ураження фосгеном та фосфіном слід евакуювати потерпілих на повітря та доправити в найближчий медичний заклад.

— Які документи регулюють використання згаданих видів зброї?

— Зокрема, Конвенція про заборону використання і знищення хімічної та біологічної зброї, — каже Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень.

О. Жданов:

— Хоч росія підписала цю Конвенцію, вона все одно порушує її. Нині для рф не існує міжнародного права.

— Яке покарання передбачає Міжнародний воєнний трибунал за використання хімічної зброї?

— МВТ може засудити за такий злочин до довічного ув’язнення. Покарання загрожує особам, котрі віддавали накази, і тим, хто їх виконував.

Джерело.

Close